Провал на референдума в Македония. Въпреки че огромно мнозинство подкрепи

...
Провал на референдума в Македония. Въпреки че огромно мнозинство подкрепи
Коментари Харесай

Провал на референдума в Македония

Провал на референдума в Македония. Въпреки че голямо болшинство поддържа смяна на името на съседката ни, вотът не реализира нужната изборна интензивност, с цел да бъде приет за годен. Малко над 36% от имащите право на глас са отишли да гласоподават в неделния ден. Повече от 91% от гласувалите са подкрепили промяната на името, а 5,72% са срещу.

Усмивка на лицето и скандиране в негова чест - това бяха първите обществени моменти на Зоран Заев след вота. Въпреки това бъдещето на Македония остава също толкоз неразбираемо, колкото беше и преди началото на референдума.

" Сега гласът на жителите, волята на тези, които гласоподаваха на този съвещателен референдум би трябвало да се трансформира в политическа интензивност в законодателния дом. Очаквам депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да се съобразят с гласа на болшинството дали своят вот. В противоположен случай няма друго - ще би трябвало да използваме другата демократична опция, а това е предварителни парламентарни избори незабавно ", съобщи Заев.

Той дефинира референдума като очевиден успех заради голямото болшинство дали своят вот с " да ".

" Нека не си играем игри с бъдещето на нашата страна и деца. Парламентът е на ход. Ще направя всичко - ще желая среща с политическите водачи, с цел да реализираме единодушие. Идва златно време за Македония. Нека да сложим националните ползи и ползите на жителите пред ползите на политическите партии. Време е да напишем дружно историята ", съобщи Зоран Заев на конференция след провеждането на референдума.

Според македонския министър председател " златното време “ се показва в това, че страната ще се причисли към Европейски Съюз и това ще даде мощен подтик за нейното икономическо, обществено и културно развиване. Заев още един път означи, че участието на Македония в НАТО и Европейски Съюз нямат опция.

Необходими са 80 депутати, с цел да бъдат направени измененията в Конституцията. Ако не се съберат тези гласове, тогава може да има избори.

" Депутатите би трябвало да остават своите политически пристрастия и да гласоподават. Ако нямаме болшинство, би трябвало да създадем избори. Ако имате болшинство от над 90%, които са дали своят вот със " за “, това е триумф. Нямам никакво желание да депозирам оставка след сходен резултат “, сподели още македонският министър председател.

Реакцията на опозицията след гласуването демонстрира едно - най-вероятният сюжет са предварителни избори.

" Броят жители, които не поддържаха този неприличен контракт или броят на жителите, които се въздържаха от гласоподаване, или пък гласоподаваха срещу, е фрапантно по-голям от тези жители, които гласоподаваха " за " контракта. Факт е, че договорът с Гърция не получи зелена светлина, а получи стоп от народа ", съобщи Християн Мицкоски, ръководител на ВМРО-ДПМНЕ.

Пред Народното събрание в Скопие последователите на акцията " Бойкотирам " честваха. Всички те желаят предварителни избори, въпреки да признават, че изходът от тях не е явен.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР