Проучването е на Евробарометър и e представено днес от Европейската

...
Проучването е на Евробарометър и e представено днес от Европейската
Коментари Харесай

60 % от българите не очакват честни и свободни избори

Проучването е на Евробарометър и e показано през днешния ден от Европейската комисия. Българските гласоподаватели се притесняват най-вече от интервенция в изборите, само че пък имат предпочитание за повече млади евродепутати.
Данните разкриват упованията на европейците за изборите през май следващата година. Според цифрите 60% от българите декларират, че в България не се поставят нужните ограничения, с цел да обезпечат почтени и свободни избори и да се предотвратят възможни незаконни и лъжливи намеси в изборните процеси. За съпоставяне - 31 % при останалите в Европейски Съюз считат по този начин.

От всички участници в анкетата 6% показват, че няма да гласоподават на изборите за Екологичен потенциал. В България този % е съвсем двоен - 11%, оповестява news.bg

Общо 65 % от българите и 59 % от европейците се притесняват от дейностите по време на избори на чужденци или незаконни групи за въздействие. За 72 % от българите и за 56 % от останалите в Европейски Съюз съществува заплаха крайният избирателен резултат да бъде фалшифициран. Според данните 61 % от българите и останалите в Европейски Съюз показват опасения от хакерски атаки.

За 81 % от българите и за 55 % от останалите в Европейски Съюз има заплаха от пазаруване на гласове. Общо 72 % от българските участници и 52 % от останалите декларират, че на изборите хората може да бъдат " принуждавани да гласоподават по избран метод ". Близо половината българи (43 %) и всеки трети от останалите в Европейски Съюз би желал за евродепутати да се кандидатират повече младежи. По отношение на ролята на интернет в изборите ясно болшинство, 73 % в Европейски Съюз и 60 %у нас, са обезпокоени от дезинформацията и заблуждаваща информация.

Проучването демонстрира, че болшинството жители на Европейски Съюз се притесняват от акции за дезинформация, приключване на данни и хакерски атаки, които могат да нарушат изборния развой, оповестява Европейска комисия.

Попитани от кое свойство на европейската народна власт са задоволени, 70 % от европейците показват свободните и почтени избори. Но единствено за 38 %са доволните от това свойство в България. Свободата на словото е на второ място с 69 % в Европейски Съюз и 56 %в България.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР