Проучване в България, проведено през 2021 г. сред 4109 ученици,

...
Проучване в България, проведено през 2021 г. сред 4109 ученици,
Коментари Харесай

ПРОУЧВАНЕ: Българските ученици употребяват наркотици от 14-годишни, започват с трева и райски газ

Проучване в България, извършено през 2021 година измежду 4109 възпитаници, демонстрира, че 14,7% от учениците в страната са употребявали в миналото в живота си някакво наркотично вещество. Това демонстрират данни на Националната пациентска организация, получени от разбор на отчети за използването на опиати у нас. Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (11,9%), също амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%), халюциногени (2,0%). Употреба на композиция на две и повече наркотични субстанции е присъща за 2,6% от интервюираните, демонстрират данни от отчет на Националния фокусен център за опиати и наркомании.

Най-ранна междинна възраст на първа приложимост измежду учениците в страната е 14 година и се следи във връзка с приложимост на инхаланти (райски газ, ацетон, лепила). 15-годишните възпитаници стартират с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата приложимост на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) стартира приблизително на 16 години.

По отношение на използването на нови, така наречен „ дизайнерски” опиати, 2,8% от учениците показват, че в миналото в живота си са употребявали синтетични канабиноиди. Учениците използват нови опиати под формата на растителна примес за пушене, като най-често се доставят с тях от дилър, другар или съученик.

Според 11,2% от учениците в България постоянното пушене на канабис не съставлява риск за здравето. 16,9% считат, че няма риск за здравето и когато пушат постоянно наргиле. 3,4% от учениците дефинират постоянната приложимост на кокаин като нерискова. Всеки четвърти възпитаник (25,2%) утвърждава пушенето на канабис, като при 4,7% това се отнася без значение от количеството.

Основен извод откроен в отчета за опиатите през 2022 година на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите, е, че в този момент сме изправени пред по-сложна обстановка с опиатите, характеризираща се с огромна досегаемост и по-голямо многообразие в моделите на използването им. Данните демонстрират, че за съвсем всичко с психоактивен капацитет в този момент съществува заплаха да се появи на пазара. Особено притеснителна е появяването на фалшифицирани артикули на канабис със синтетични канабиноиди. Друг проблем е възходящото произвеждане на синтетични опиати в Европа и изключително увеличеното произвеждане на метамфетамин. Отбелязана е също по този начин продължаващата нужда в доста страни да се разширят услугите за лекуване и понижаване на вредите за хората с проблеми с опиатите.

Въпреки отчитаното всеобщо понижаване на използването на опиоиди в ЕВропа, в България те остават водеща причина за търсенето на лекуване, която се отнася към 72,6% от всички търсещи лекуване по отношение на използването на опиати, при междинна стойност 25,7% за Европейския съюз. Висок в България е и процентът на хората, които използват опиоиди инжекционно – близо 64% при 30,8% приблизително за Европейски Съюз. В същото време, по данни от 2020 година, България е една от страните с минимален брой на публикувани чисти спринцовки посредством профилирани стратегии – 56 457, като след нас са единствено Унгария с 43 244 и Кипър със 7920. През 2021 и 2022 цифрата за България евентуално е още по-ниска, защото не са функционирали профилирани стратегии за продан на игли и спринцовки.

В България се регистрира малко по-висок дял на новодиагностицираните ХИВ инфекции, свързани с инжекционна приложимост на опиати – 2 случая на милион души от популацията, при приблизително 1,3 на милион в Европейския съюз. Данните са за 2020 година, когато се осъществяваха последните държавно финансирани стратегии за предварителна защита на ХИВ и проучване измежду инжекционно употребяващи опиати, след което разпространяването на ХИВ измежду тази уязвима група остана без профилирано следене.

През 2020 година 24 индивида у нас са изгубили живота си при приложимост на опиати. Това прави 5 индивида на милион души от популацията. Средната големина за Европейския съюз по този индикатор е 16,7 души на милион население.

По отношение на използването на другите типове наркотични субстанции, като цяло в България тя е по-ниска от междинните стойности за Европейски Съюз. Употребата на кокаин в миналото през живота измежду българското население на възраст 15-64 години е 2%, а измежду европейското – 5%. За амфетамините тези стойности са надлежно 2,1% и 3,1%; за канабиса 8,7% и 27,3%.

1 Данни на Националния фокусен център за опиати и наркомании
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР