Проучване установи, че щастието води до 12% скок в производителността,

...
Проучване установи, че щастието води до 12% скок в производителността,
Коментари Харесай

Ето как да си организирате щастие на работното място

Проучване откри, че щастието води до 12% скок в продуктивността, до момента в който нещастните служащи са с 10% по-малко продуктивни. Нещо повече, позитивните страсти ободряват хората. По-щастливите чиновници употребяват времето си по-ефективно, увеличавайки темпото, с което могат да работят, без да жертват качеството.

Естествено, тогава водачите би трябвало да се запитат по какъв начин да преминат към просвета на благополучие за реализиране на положителни бизнес резултати. Е, първият урок е в никакъв случай да не насилваме щастието да се случи. Не можете да приложите предписана тактика за хората, с цел да изискате по-голяма продуктивност от служащите. Не става по този начин.

Това, което в действителност работи, не е толкоз просто. Лидерите би трябвало да трансформират метода си на мислене и вярванията си по отношение на това по какъв начин виждат и се отнасят към чиновниците си. Когато водачите стартират да обръщат по-голямо внимание на хората на работното си място, те стартират да ги правят оценка по друг метод. Тази смяна може да се случи единствено посредством стимулиране на високоефективна просвета, където хората се усещат ценени, уважавани и насърчавани всекидневно. Ето четири метода да го извършите.
свързани новини21400на 30.06.2021
Получете противоположна връзка за това, което хората ценят

Попитайте определена група от хора с високи резултати дали биха предложили компанията си на други, които търсят страхотна фирмена просвета. След това изслушайте концепциите и рекомендациите им, които разпознават споделените полезности и маркери за триумф, което ще ви даде солидна основа, с цел да управлявате вашата просвета.

Наемете хора, които чиновниците ви ще ценят

Използвайте събраните от вас данни, с цел да преоткриете своя развой за придобиване на гении. Интервюирайте претенденти, които отразяват държанието, което бихте желали да възпроизведете в тези високоефективни хора, които работят за вас. След това поредно съобщавайте тези полезности като нови културни държания, които се чакат във компанията, и прилагайте тласъци, които ще ги засилят в цялото дружество.

Използвайте отворени информационни канали

Липсата на връзка е главната причина за неангажираност и текучество на чиновниците. В допълнение към вашите общоприети годишни прегледи на работата на чиновниците, използвайте цифрови принадлежности, с цел да получавате противоположна връзка в действително време. Освен това огромните водачи в наши дни са и треньори. Те употребяват месечните си самостоятелни срещи като непрекъсната опция да образоват и наставляват чиновниците и да правят оценка техния прогрес. Това е нещо, за което хората с висок триумф жадуват и желаят да продължат да се развиват, както и да надграждат своите мощни страни.

Наблегнете на похвалата и признанието

Компаниите в изследването на Gallup с най-високи равнища на ангажираност употребяват признанието и похвалата като мощен мотиватор за своите работни задължения. Служителите, които ги получават постоянно (както от мениджъри, по този начин и от колеги), покачват своята самостоятелна продуктивност, получават по-високи оценки за преданост и задоволеност от клиентите и е по-вероятно да останат в такава организация.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР