Проучване след проучване показва, че изразяването на благодарност кара хора

...
Проучване след проучване показва, че изразяването на благодарност кара хора
Коментари Харесай

Просто, кажи Благодаря!

Проучване след изследване демонстрира, че изразяването на признателност кара хора да бъдат по-уверени, да се усещат по-щастливи и даже да спят по-добре. Изразяването на тази признателност по посока на хората, на които тя се дължи, усилва още повече тези положителни резултати.

Когато водачите показват благодарност към своите чиновници, те са по-удовлетворени от работата си, по-мотивирани да дават най-хубавото от себе си и по-лоялни към вас и вашата компания.

Тези изводи водят до разумния въпрос: в случай че изразяването на признателност е толкоз положително, както за индивида, който отдава признателност, по този начин и за оня, който я получава, тъй като хората не вършат това по-често?

Академичните среди са изключително заинтригувани от този въпрос, като съгласно редица проучвания множеството терзания, които ни стопират да показваме признателност по-често, са основани на неправилно схващане.

Изричането на думата „ благодаря “ е по-лесно и по-въздействащо, в сравнение с си мислите, тъй че е добре да започнете да го вършиме по-често.

Хората обичат да се усещат ценени

Първата причина доста от нас да се въздържат от изразяването на признателност към тези, които са създали нещо положително за нас, е чисто човешкия боязън, че целият диалог може да бъде чудноват и несръчен. Ами в случай че другият човек се почувства некомфортно? Може би той е наясно с вашата благодарност и няма смисъл да пресолявате манджата. А може би ще кажете нещо неуместно или пък няма да съумеете да се изразите по метода, по който сте желали.

Учените обаче са тествали дали в реалност имаме съображение да изпитваме сходни терзания и отговорът е изрично не. Хората обичат да чуват думата „ благодаря “ доста повече, в сравнение с мислим, и доста рядко одобряват сходни диалози за неловки. С други думи страховете към метода, по който другите ще одобряват нашата признателност, съвсем несъмнено са безпочвени. Ако това е нещото, което ви стопира да изразявате благодарност, то би трябвало да се абстрахирате от тези страхове и да започнете да го вършиме по-често

Начина, по който изразявате вашата признателност, няма огромно значение.

Това обаче не са единствените страхове, които могат да попречат на човек да каже „ благодаря “. Мениджърите да вземем за пример се тормозят за това дали ще подберат верния метод за проявлението на благодарност. Трябва ли да изчакат да срещнат индивида онлайн, преди да му благодарят? Може ли да го създадат по време на диалог по Zoom? Може ли да изразите благодарността си под формата на известие, или това би изглеждало неискрено “

Добрите учени още веднъж ни оказват помощ с отговора на този въпрос. Изследване, оповестено неотдавна в The Journal of Positive Psychology, пита 200 студенти в Съединени американски щати и Тайван дали самите те и хората, на които са благодарили, са се почувствали по-добре, когато те признателността е била изразена онлайн, посредством видео диалог или под формата на текст.

Както може би се досещате, хората избират директния контакт пред известията, само че разликата сред двете не е основна. При известията липсва възприятието за съгласуваност сред двамата души, само че и те носят редица позитивни страсти. От друга страна, видео диалогът посредством Zoom носи не по-малко благополучие и съгласуваност от персоналната среща.

 „ Това е добра вест за всички тези от нас, които през последната повече от година употребяват Zoom като главен способ на връзка “, означават създателите на прочуването от Greater Good Science Center към Калифорнийския университет в Бъркли

С други думи, в случай че чакате комфортен миг да срещнете някой, с цел да му благодарите персонално, по добре вдигнете телефона или напишете къс имейл, с който да изразите вашата благодарност. Въздействието на изразяването на признателност е голямо, а минусите, присъщи за съответните информационни способи са извънредно дребни. Не позволявайте терзанията по отношение на метода на изложение на признателност да ви пречат да казвате „ благодаря “ по-често.

……………

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР