Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица

...
Проучване, проведено от университета на Куинсланд, Австралия, предполага, че редица
Коментари Харесай

Най-често изписваните антидепресанти увеличават резистентността към антибиотици

Проучване, извършено от университета на Куинсланд, Австралия, допуска, че редица постоянно предписвани антидепресанти могат да покачат устойчивостта на бактериите към антибиотични медикаменти, съобщи Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Публикувано в изданието на Националната академия на науките на Съединени американски щати на 23 януари, изследването изследва излагането на бактерията Escherichia coli (E. coli) на петте най-често предписвани антидепресанти в клинично значими концентрации - това са сертралин (Zoloft), есциталопрам (Ципралекс, Lexapro), бупропион (Welbutrin, Zyban), дулоксетин (Дулодет, Cymbalta) и агомелатин (Valdoxan).

Цзянхуа Го, началник на изследователския екип и професор от университета на Куинсланд, сподели, че посредством премерване на развиването на устойчивост към голям брой антибиотици и оценка на бактериалната резистентност след излагане, екипът му открил, че бактериите E. coli развиват нараснала устойчивост към голям брой класове антибиотици.

" Всички тествани медикаменти са в положение да провокират появяването на антибиотична устойчивост. Сертралинът и дулоксетинът обаче имат най-силно влияние върху бактериалната устойчивост към антибиотици измежду медикаментите, които тествахме ", сподели Го.

Експертът означи, че евентуалната причина за това събитие може да бъде оксидативният стрес в бактериите, провокиран от антидепресантите, защото мощната окислителна дарба на тези медикаменти може да накара бактериите да задействат своите защитни и антиокислителни реакции, сподели той.

Го също прикани за повече проучвания, с цел да се оцени дали антидепресантите могат да повлияят на чревния микробиом на хората, които ги одобряват и да причинят зараза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР