Проучване откри наличието на микропластмаса в човешка плацента на всеки

...
Проучване откри наличието на микропластмаса в човешка плацента на всеки
Коментари Харесай

Откриха микропластмаса в човешката плацента на всички участници в изследване

Проучване откри съществуването на микропластмаса в човешка плацента на всеки един от участниците в проучването, написа „ Гардиън “.

Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 дами. Във всички тях откриват полиетилен – пластмасата, която се употребява за производството на пликове и бутилки. Друго без значение прочуване откри микропластмаса във всички 17 тествани проби от човешки артерии, като евентуално те спомагат за запушването на кръвоносните съдове.

Според учените микропластмасата може да способства за изменението на климата

Пробите от човешка плацента съдържали сред 6,5 и 790 микрограма микропластмаса на грам тъкан. ПВЦ и найлон също са засечени.

За първи път микропластмаса в плацента е засечена през 2020 година в проби от четири здрави дами, които имали естествени бременности и родили здрави деца в Италия.

Според създателите на новото проучване концентрацията в тъканите от плацентата е извънредно притеснителна, защото става дума за орган, който пораства единствено осем месеца (плацентата се образува към месец след зачеване). Всички останали органи могат да акумулират микропластмаса доста по-дълго време.

Замърсяването с пластмаса става все по-голям проблем за планетата и индивида

Микропластмасата беше открита неотдавна в човешка кръв и кърма, което е доказателство за всеобщото замърсяване с нея. Как въздейства тя на здравето ни към момента не е изцяло ясно, само че в лабораторни условия микропластмасата предизвиква вреди върху човешките кафези. Микроскопичните обекти могат да причинят възпаления на тъканите, сходно на фините прахови частици от мръсния въздух.

Хората гълтам най-малките части пластмаса с храна, вода, както и посредством въздуха. Микропластмаса е открита също в екскрементите на новородени бебета и възрастни. „ Щом виждаме сходни резултати и върху човешката плацента, това значи, че евентуално всички бозайници на планетата са наранени “, разяснява проф. Матю Кемпън от университета в Ню Мексико.

Около 42 000 тона микропластмаси, съзнателно добавени към артикули, се освобождават в околната среда в Европейски Съюз всяка година

Според изследванията натрупването на микропластмаса може да изясни покачването при някои здравословни проблеми. Сред тях са инфектиране на червата, рак на дебелото черво при хора под 50 години, както и намаляването на здравите сперматозоиди при младите мъже.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР