Проучване на университета в Манчестър разкри, че годишната консумация на

...
Проучване на университета в Манчестър разкри, че годишната консумация на
Коментари Харесай

Консумацията на сандвичи във Великобритания замърсява въздуха колкото 8,6 млн коли

Проучване на университета в Манчестър разкри, че годишната консумация на сандвичи във Англия способства за отделянето на същото количество въглероден диоксид, което изхвърлят 8,6 милиона автомобила, съобщи Гардиън.

По данни на Британската асоциация за сандвичи (BSA), в страната годишно се изяждат към 11,5 милиарда сандвичи, половината от които са приготвени у дома, а другата половина са подготвени, пакетирани, от супермаркети 

Екипът от откриватели е тествал повече от 40 разнообразни типа сандвичи, като под внимание са били взети техния витален цикъл, съставки, опаковки и престой в хладилните камери. Проучването е посочило, че максимален въглероден отпечатък оставят сандвичите, съдържащи свинско месо(бекон, шунка или наденица), следвани от тези със сирене и скариди.

Абсолютният рекордьор е бил пакетираният сандвич, прочут като „ целодневна закуска “(all-day breakfast), който съдържа яйце, бекон и наденица. Производството на един подобен сандвич генерира 1 441 грама въглероден диоксид, което дава отговор на 19-километрово пътешестване с кола.

Изследователите са разкрили, че домашният сандвич със шунка и сирене може да има най-ниският въглероден отпечатък, според от рецептата. Проучването демонстрира още, че домашните сандвичи оставят два пъти по-малък отпечатък от пакетираните.

 „ Като се има поради, че сандвичите са съществена част от английската диета, както и техният забележителен пазарен дял в хранителния бранш, значимо е да знаем какъв е приносът на този бранш за излъчванията на парникови газове. “, съобщи професор Адиса Азапагич, която е един от създателите на проучването.

„ Консумирането на 11,5 милиарда сандвичи годишно във Англия генерира приблизително 9,5 млн. тона CО2, което се равнява на годишната употреба на 8,6 млн. автомобила. “, добави тя.

Изследването предлага да се понижи използването на съставки, които имат по-висок въглероден отпечатък, като маруля, домати, сирене и месо. Ограничаването на сиренето и месото ще докара до спад на калориите, който ще способства за по-здравословен метод на живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР