Проучване на учени от Института за глобално здраве Джорджи Университета

...
Проучване на учени от Института за глобално здраве Джорджи Университета
Коментари Харесай

Ниското кръвно в напреднала възраст снижава риска от деменция

Проучване на учени от Института за световно здраве " Джордж " и Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) демонстрира, че понижаването на кръвното налягане в преклонна възраст може да помогне за понижаване на риска от деменция.

 

Деменцията е синдром, който включва утежняване на когнитивните функционалности, надхвърлящо нормалните последствия от биологичното стареене. Понастоящем повече от 55 млн. души по света живеят с деменция, а всяка година се диагностицират близо 10 млн. случая, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

 



 

Публикуваното през днешния ден изследване се основава на разбор на пет рандомизирани изследвания (при които нито участниците, нито откривателите знаят кои лица получават пробното лекуване и кои са в контролната група), при които са употребявани разнообразни способи за понижаване на кръвното налягане и пациентите са следени до развиването на деменция. Тези клинични изпитвания са извършени върху общо 28 008 души от 20 страни и райони, на междинна възраст 69 години и с анамнеза за високо кръвно налягане. Средният период на наблюдаване е бил малко повече от четири години.

" Установихме, че е налице забележителен резултат от лекуването за понижаване на риска от деменция, обвързван с трайно понижаване на кръвното налягане при тази стара група " , споделя доктор Рут Питърс, професор в UNSW Сидни и началник на програмата за деменция в Института за световно здраве " Джордж ". " Резултатите ни демонстрират като цяло линейна връзка сред намаляването на кръвното налягане и по-ниския риск от деменция, без значение от типа на употребяваното лекуване ", сподели тя.

 



 

Като се има поради огромният брой хора, страдащи от деменция в международен мащаб, и неналичието на забележителен прогрес в нейното лекуване, откривателите считат, че намаляването на риска от развиване на този здравословен проблем е добре пристигнала стъпка напред. Те показват и вярата, че резултатите от изследването ще допринесат за създаването на подобаващи ограничения в региона на публичното здраве.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР