Проучване на средновековната крепост Туида, концентрирано в северозападната и част,

...
Проучване на средновековната крепост Туида, концентрирано в северозападната и част,
Коментари Харесай

Успешен археологически сезон отчете директорът на РИМ Сливен след проучване на крепостта Туида

Проучване на средновековната цитадела Туида, съсредоточено в северозападната и част, в по този начин наречения бранш – административна постройка, реализира РИМ Сливен приархеологическите разкопки през този сезон. Това разгласи пред Дарик шефът на музея доцент доктор Николай Сираков, който е началник на теренното изследване, финансирано от Министерството на културата в размер на близо 28 хиляди лв..



Сред откритите находки при археологическите разкопки са керамични съдове, трапезна керамика, бронзови монети,, керемиди, мраморни корнизи, откъс от сребърна кутийка с украса, тежести от риболовен мрежи, кости от дивеч, непокътнат рог на елен и други

„ Административната постройка се оказа комплекс от архитектурен отбор от голяма сграда с включени осем пространства, а евентуално и повече, тъй като не сме проучили целия комплекс ”, показа Сираков.

Той добави, че има доказателства, съгласно които крепостта датира от началото на четвърти век, а може и по-рано, а не както се дефинира до момента – от средата на четвърти век.



Резултатите от археологическите разкопки на крепост„ Туида “ могат да се видят от сливналии и гостите на града.

Директорът на музея изрази задоволеност от свършената работа при теренното изследване.

„ Това, което имахме като сложени научни цели го осъществихме и сме извънредно удовлетворени от този сезон ”, сподели доцент доктор Николай Сираков.

Чуйте:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР