Проучване на общественото мнение в Централна и Източна Европа, проведено

...
Проучване на общественото мнение в Централна и Източна Европа, проведено
Коментари Харесай

Европейско проучване: 39,4% от младите българи винят Украйна за войната, за 34% Русия е заплаха

Проучване на публичното мнение в Централна и Източна Европа, извършено предходната година от основаната в Братислава неправителствена организация " Глобсек " (GLOBSEC), бе показано по време на интернационална кръгла маса в София, отдадена на настройките на младежите в Централна и Източна Европа към войната на Русия против Украйна, обичайните полезности и демокрацията. Тя бе проведена от мозъчния концерн Институт за световни разбори - самостоятелна и непартийна българска неправителствена организация с нестопанска цел, взаимно с неговите сътрудници " Свободна преса за Източна Европа " и " Мрежа+ ", предава Българска телеграфна агенция.

Изследването е открило, че младите българи не се отличават с по-прогресивни и демократични възгледи от по-старите генерации в страната.

Така, да вземем за пример, 71% от българите сред 18 и 34 години считат, че Европейският съюз диктува на страната. Повече от половината от тези сред 18 и 24 години желаят мощен водач и считат ЛГБТ за неморална и упадъчна идеология, а 39,4 на 100 винят Украйна за войната.

При това съгласно изследването на " Глобсек " съвсем няма разлика в метода, по който най-младите и най-възрастните българи възприемат Русия, считана за опасност от 34% от тези сред 18 и 24 години и 27% от хората над 65 години. 

Една от главните аргументи за изнесените данни за настройката на младите българи, съгласно Института за световни разбори, е българската просветителна система, която затвърждава в обществото проруски възгледи.

Други основни фактори са необятното разпространяване в медийното пространство на проруска и националистическа дезинформация, неналичието на преоценка на предишното, в това число по-критично показване на комунистическия интервал, и избледняването на паметта за прехода към народна власт.

Дискусията бе стимулирана от тревожните резултати от извършени напоследък проучвания, съгласно които българските младежи не постоянно се отличават със доста по-демократични и прозападни възгледи макар упованията.

Кръглата маса бе под надпис " Младежкият фактор се ускорява в Централна Европа: настройките на милениалите и поколението " Z " в България, Унгария, Латвия и Сърбия към войната на Русия против Украйна, обичайните полезности и демокрацията ". Изследователи от тези четири някогашни комунистически страни в района разискаха трендовете и направиха относителен разбор на ситуацията във всяка от тях, като проучиха методите, по които милениалите и представителите на поколението " Z " мислят по най-важните политически въпроси в съответните страни.

Дискусията бе стимулирана от тревожните резултати от извършени напоследък проучвания, съгласно които българските младежи не постоянно се отличават със доста по-демократични и прозападни възгледи макар упованията.

Проучванията на Института за световни разбори на настройките на българската юноша демонстрират непредвидени, само че тревожни резултати, които евентуално ще имат дълбоки последствия за демократичното развиване и прозападната ориентировка на България. Въпреки упованията за противоположното, младежите в България не се отличават със доста по-прогресивни и демократични политически позиции спрямо по-старите генерации, като показват удобни за Русия и обичайни публични възгледи.

Участниците в кръглата маса се сплотиха към мнението, че дезинформацията е доста сполучлива и се популяризира елементарно, в това число в обществените мрежи като " ТикТок " или " Телеграм ", които са по-предпочитано средство за връзка и освемодяване от младежите спрямо обичайните медии, написа още Българска телеграфна агенция. Те подчертаха нуждата от по-бързо реагиране и адаптиране на държавните институции и въобще на прозападните артисти в Източна Европа, защото съветската пропагандна машина е извънредно ефикасна, изключително в един район, който е бил в орбитата на Москва и където тя разполага с лостове за въздействие.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР