Проучване на МО сочи, че само за 3 месеца одобрението

...
Проучване на МО сочи, че само за 3 месеца одобрението
Коментари Харесай

Ген. Илиев: Доверието в армията нарасна с 2% за 3 месеца

Проучване на МО сочи, че единствено за 3 месеца утвърждението за Българската войска е скочило с 2% – от 47 на 49. Това сподели в изявление за БГНЕС заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Некомплектът сега във Въоръжените сили е към 20%. „ Всъщност той се резервира от това, което беше в миналата година, като за първи път наклонността е за неговото преодоляване. За първа година имаме по-висок брой постъпили в армията, в сравнение с е броят на напусналите. Може да се каже, че сме преодолели отрицателната наклонност за непрекъснато понижаване ”, сподели той. Генералът напомни, че за предходната година постъпилите в армията са със 156 повече, в сравнение с са напусналите.

Именно некомплектът дава съображение при започване на февруари тази година Министерството на защитата да започва национална осведомителна акция за разпространение на военната специалност. Тя е под надпис „ Бъди боец “ и главната цел е да бъдат привлечени претенденти за военна работа като се срещнат авансово с изискванията за кандидатстване, обществения статут на военнослужещия, както и с опциите за личностно и професионално развиване във Въоръжените сили на България.

„ Не желаеме да оставаме в позиция на пасивни наблюдаващи на процеса. Искаме да сме самодейна страна и стартирахме тази акция „ Бъди боец ”. Тя е проведена в 29 града в България, до в този момент преминахме в 8 града. Постоянно проучваме получените резултати. Желанието ни е да бъдем на пулса на обществото, на публичното мнение, на претендентите, с цел да може да взимаме съответни решения и в ход ”, уточни той.

Три са задачите на акцията, означи висшият боен. Първата и най-важна – да се наберат бойци за кадровия състав в армията като ги срещат с опциите за кариерно развиване, със обществения пакет, който дава армията. „ Желанието ни е те да бъдат оптимално добре осведомени, да бъдат готови за това, което ги чака ”, сподели генерал-лейтенант Илиев. Втората цел е да се сложи армията във фокуса на публичното внимание и третата е патриотичното образование на младото потомство. „ Считаме, че с приключването на акцията тази година няма да приключат нашите старания по набирането на бойци. Това е една дълготрайна стратегия. Как ще я продължим следващата година обаче ще преценим откакто проучваме резултатите от нея ”, уточни зам.-началникът на защитата.

Според него съвсем всички съвременни страни се сблъскват с подобен проблем, изключително там, където има кадрова военна работа, защото наборната в множеството случаи е наложителна. „ Всеки се оправя по някакъв метод съгласно разбиранията си, съгласно традициите, ние не вършим изключение и считаме, че за първи път сме подхванали толкоз всеобхватни ограничения, отчитайки спецификата на нашето общество, традициите, народопсихологията и точно по тази причина сме конструирали по този метод нашата акция ”, уточни ген. Илиев.

По време на акцията се прави неподвижен показ на военна техника, някъде има показ на динамични дейности, има и осведомителна борса. „ Третият стадий е един тип подарък към обществеността във всеки град, защото главен реализатор в концертите са военните оркестри и ансамбълът на Националната гвардейска част ”, изясни висшият боен. Той означи, че изключително на статичния показ и на демонстрациите интерес демонстрират най-вече младежи. „ Аз имах опцията да посетя няколко града, където организирахме тези събития. Присъстваха възпитаници – 9,10, 11, 12 клас, което ни кара да мислим, че резултатът от нашата акция няма да е забележим единствено през тази година. Тази наклонност ще продължи през годините и откровено се надяваме да поддържаме този интерес на младежите. На осведомителната борса също са най-вече младежи. Ние сме разкрили народен телефон, където могат в допълнение да ни се обадят, централните военни окръжия също са отворени за информация. А на концертите – там идва, който желае от обществеността, само че на съвсем всички места залите са цялостни. Има освен младежи, има и възрастни с внуците си, само че да не забравяме, че втората наша цел е да сложим армията във фокуса на публичното внимание, тъй че това не е маловажно ”, съобщи той.

Що се отнася до съответните резултати, той дава за образец състезанието за Сухопътни войски от началото на тази година, на който за 185 длъжности кандидатствали 478 души, което е съответствие 2.5 за едно място. За съпоставяне предходната година за вакантните места в Сухопътните войски съотношението било 1:1, а предходните години даже и по-ниско. Наред с този конкурс, по думите на генерала, скоро е завършил срокът за подаване на документи за Военноморски сили, където съотношението е 1:1. В момента има конкурс за Националната гвардейска част, за бригада „ Специални сили ”, за Стационарната информационна осведомителна система. „ Ще има и други състезания през годината. Това не е всичко ”, сподели генералът. Той напомни, че предходната година бяха отделени средства за набиране на към 1300 военнослужещи, като всяка последваща година от 2019г. до 2024г. са си сложили като цел да афишират състезания за още по 800 места годишно. „ За това са заделени и финансови средства. Но в случай че има интерес, ние сме гъвкави и можем да проведем и повече състезания от плануваните ”, уточни висшият боен. В допълнение на това за разпространение на военната работа текат и по този начин наречените образования по начална военна подготовка и специфична военна подготовка за доброволци и на първия проведен курс за тази година в Центъра в Плевен се явили 23 доброволци за начална военна подготовка, от тях 17 са кандидатствали за кадрови бойци.

„ Кампанията „ Бъди боец “ потегли със средства, отделени от средствата на типовете въоръжени сили. Ние нямаме подготвеност да кажем тъкмо какъв брой ще коства. Към края на годината ще създадем подобен план, ще го публикуваме, с цел да знаят хората ”, даде обещание той.

Генералът уточни, че в събитията от акцията вземат участие редица структури от МО и от БА. „ Около 200 индивида са заети в едно събитие ”, уточни зам.-началникът на защитата. Той сподели, че ще отчетат акцията за сполучлива, в случай че наберат повече претенденти за кадрова военна работа и в случай че се увеличи утвърждението на обществото към БА. Тук той сподели, че изследване на МО показва, че единствено за 3 месеца утвърждението се е повишило с 2%. „ Разбира се не е доста, само че това са единствено три месеца и в случай че се увеличи утвърждението в българското общество към това, което прави армията, за нас това ще бъде извънреден триумф, защото той е зареден с спомагателен заряд. Колкото по-високо е утвърждението в обществото към това, което прави армията, ще имаме и повече претенденти. Разбира се, можем да работим по-тясно с Министерството на образованието по редица въпроси, свързани с повишение на часовете за военно образование в учебните заведения, както и да приказваме повече за такива морални полезности като дълг, чест, национализъм, всеотдайност, работа в полза на обществото, това са непреходни морални полезности ”, сподели той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР