Проучване на икономистите на Федералната резервна банка на Далас сочи,

...
Проучване на икономистите на Федералната резервна банка на Далас сочи,
Коментари Харесай

Проучване на Фед: Рецесията е неизбежна без руски петрол

Проучване на икономистите на Федералната аварийна банка на Далас сочи, че през тази година международната стопанска система няма да успее да избегне криза без обновяване вноса на съветски енергийни източници, оповестява организация Bloomberg.

„ Ако по-голямата част от съветския експорт на сила е отвън [западния] пазара до края на 2022 година, световният стопански спад наподобява неминуем “, пишат икономистите Луц Килиан и Майкъл Планте в публикация, оповестена от Фед предишния вторник в Далас. „ Спадът може да бъде по-продължителен от този през 1991 година “

Авторите вършат паралел с световната криза от 1991 година, провокирана от нахлуването на Ирак в Кувейт, което провокира потрес в доставките на нефт. Тогава Саудитска Арабия частично понижи отрицателното влияние, като се ангажира да усили производството, помагайки да се обезпечи това, което откривателите назовават „ единствено къса криза в Съединени американски щати “, траяла по-малко от година.

Отказът на финансовите институции да поддържат съветския енергийен експорт е главния фактор, който излага тези доставки на риск, пишат икономистите на Фед то Далас. „ Този резултат е значително непредвиден, защото глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз в началото съзнателно изключваха съветския експорт на сила. “

Бартерни схеми

Надеждата за различни доставки от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства може да се окаже лъжлива, като се има поради, че двете страни – крупни производителки на енергийни източници – алармират, че няма да обезпечат облекчение, сочат създателите. Те също показват паника, че производителите на шисти в Съединени американски щати са „ лимитирани от тесните места във веригата на доставки, дефицита на работна ръка и условието на обществените вложители за финансова дисциплинираност “.

„ Освен това има индикации, че някои страни вносителки на нефт изследват различни схеми за заплащане, които заобикалят потреблението на търговски заем, заобикалят актуалните финансови наказания или разчитат на заплащания с различни валути “, което може да помогне за облекчение на удара, породен от финансовите компликации, пишат Килиан и Планте. Без да се откри отговор на пазарното търсене, спадът на съветския експорт ще провокира инфлационен удар, който ще свие разноските, съгласно създателите.

„ Ако дефицитът на съветски нефт не бъде овладян, наподобява ще е належащо цената на петрола да нарасне доста и да се поддържа за дълъг интервал от време, с цел да се отстрани непотребното търсене на “, пишат те. „ Това разрушение на търсенето евентуално ще докара до рецесионен резултат от по-високите цени на природния газ в цените на другите артикули, изключително в Европа. “

Междувременно МВФ към момента счита, че световната стопанска система ще нараства тази година. Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели във вторник, че въпреки да съществува „ вероятен риск от рецесии “ в някои стопански системи, други с бързо възобновяване от пандемията са в по-силна позиция да се оправят с резултатите от войната в Украйна.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР