Проучване, което да установи какво е нивото на радон в

...
Проучване, което да установи какво е нивото на радон в
Коментари Харесай

Измерват нивото на радон в училищата и детските градини във Варна

Проучване, което да откри какво е равнището на радон в учебните заведения и детските градини във Варна, следва да бъде направено, научи Moreto.net.

Изследването е част от Националния проект за деяние за понижаване на риска от облъчване за 2020 година

Радонът е натурален радиоактивен газ, който участва в природата, без значение от човешката активност. Образува се при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха, прашинките се вдишват, след което постъпват в дихателните пътища и белите дробове.

Облъчването на индивида от радон става най-вече в жилища, където концентрацията му е доста по-голяма, най-много в приземните и по-ниските етажи.

В началото на февруари предходната година, Министерски съвет одобри Стратегия за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2027 година и Национален проект за деяние за понижаване на риска от облъчване от радон 2018-2022 година Целта е да бъде основана радонова карта на България. Тя ще дава цялостна визия за това къде в страната има нараснало наличие на радиоактивния газ.

Информацията ще бъде потребна и при построяването на нови здания. Планира се и основаване на Национална база данни, която ще оказва помощ на жителите при избор на нов дом.

/moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР