Процесът за смъртта на българския моряк Денислав Ивайлов Йорданов, който

...
Процесът за смъртта на българския моряк Денислав Ивайлов Йорданов, който
Коментари Харесай

В Италия съдят трима българи за смъртта на наш моряк

Процесът за гибелта на българския моряк Денислав Ивайлов Йорданов, който почина при случай на борда на ферибота „ Еурофери Малта” до Сардиния, ще се организира в Съда на град Сасари, оповестиха италианските медии.

Българинът почина на 7 октомври 2019 г.по време на плаването на товарния транспортен съд покрай пристанището на Порто Торес. Съдията от предварителното разследване Джузепе Гротериа отхвърли претенцията на тримата български моряци, които са обвинени за гибелта на Йорданов, че съдът на Сасари не е териториално способен да ги съди. Въпросът за това беше издигнат
преди този момент от юристите им.

Българският капитан на ферибота Тихомир Иванов, както и Николай Руменов Атанасов, който също е от командването на кораба, ще бъдат съдени по съкратена правосъдна процедура. Боцманът Валентин Ангелов пък е изискал посредством юриста си да реализира съглашение с правораздаването.

Според италианските следователи още от началото на следствието са изплували подозрения, че нещастието със гибелта на 24-годишния Йорданов и с тежкото раняване на други трима български моряци е можело да бъде избегната.

Те били натоварени със задача, която съгласно италианските специалисти, не трябвало никога да бъде осъществявана поради извънредно неприятните метеорологични условия в оня ден.

Четиримата трябвало да инспектират по време на морската стихия положението на товара на горната палуба. Вследствие на това мощна вълна помела Йорданов и тръшнала тялото му на палубата. Ударът бил доста мощен и поради него морякът умрял, а неговите сътрудници били тежко засегнати.

Фериботът, плаващ под малтийски байрак, пътувал от пристанището на Каляри към Порто Торес. На борда му имало 87 камиона и 50 коли. Собственик на построения през 1995 година транспортен съд е групата „ Грималди”, само че оператор е гръцката компания Valiant Shipping.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР