Процесът срещу четиримата бивши ръководители на клона на руската Газпромбанк

...
Процесът срещу четиримата бивши ръководители на клона на руската Газпромбанк
Коментари Харесай

Започна процесът на ”Портфейла на Путин” в Швейцария за 50 млн. долара

Процесът против четиримата някогашни ръководители на клона на съветската " Газпромбанк " в Цюрих стартира в сряда, оповестява Би Би Си.

Според обвиняването Ролдугин, прочут още като " Портфейла на Путин " е вложил 50 милиона $ в швейцарски сметки сред 2014 година и 2016 година, без правдиво пояснение от кое място са пристигнали парите.

По това време той се представяше като челист със непретенциозен приход, написа Би Би Си, цитирайки изявление на Ролдугин пред " Ню Йорк таймс ", в което челистът споделя, че не печели огромни суми и сигурно не е милионер.

Според прокурорите в Цюрих четиримата обвинени е трябвало да открият от къде са парите, донесени от Ролдугин, за който е известно, че е непосредствен другар на съветския президент Владимир Путин и даже се приказва, че е кръстник на една от дъщерите на Путин.

Съгласно швейцарското законодателство банките са длъжни да отхвърлят или затварят сметки, в случай че имат подозрения по отношение на титуляра на сметката или източника на парите.

Освен това те би трябвало да се отнасят извънредно деликатно към " политически експонирани лица ". Като прочут другар на съветския водач, инвестиращ милиони в Швейцария след противозаконното анексиране на Крим и последвалите наказания против Русия през 2014 година, името на Сергей Ролдугин би трябвало да изостри вниманието на банкерите, само че съгласно прокурорите това не се е случило.

Съмнителните пари на Ролдугин бяха разкрити за първи път, само че не от швейцарски следователи, а от Панамските досиета, които през 2016 година разкриха следи от съветски пари, разпростряли се по света.

Едва откакто тези доказателства се появиха, швейцарските прокурори започнаха лично следствие. Тяхното обвиняване, което в този момент е пред съда в Цюрих, допуска, че музикантът е работил като " портфейл на Путин ", прехвърляйки средства посредством подправени компании в Кипър и Панама в " Газпромбанк " в Цюрих.

Четиримата някогашни банкери са упрекнати, че не са издържали теста за " надлежна грижа ", като не са ревизирали или са си затворили очите за същинския източник на парите му. Четиримата не се признават за отговорни.

 

Но в случай че бъдат наказани, те са изправени пред леки условни присъди или затвор до седем месеца. За да обезпечат изобщо неоправдателна присъда, прокурорите ще би трябвало да убедят съда, че милионите на Ролдугин в действителност принадлежат на Владимир Путин.

Това не е лесна задача, защото нормалното съдействие сред страните - в този случай Швейцария и Русия, е прекъснато поради войната в Украйна и глобите, наложени от Швейцария.

Никой не знае какъв брой в действителност имат президентът Путин и околните до него. Обявената му заплата е малко над $100 хиляди, се показва в швейцарското обвиняване.

 

Но има клюки, че положението му може да възлиза зашеметяващите 125 милиарда $, деликатно прикрито в комплицирана мрежа от фиктивни компании и сметки на другари като Сергей Ролдугин.

Ето за какво, макар скромните санкции за непосредствените обвинени, една неоправдателна присъда може да бъде толкоз значима. Това би изпратило сигнал до съветския президент, неговите другари и останалата част от неговия политически хайлайф, че парите им към този момент не могат да бъдат укривани толкоз елементарно.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР