Процесът на стареене при котките започва след шестата им година

...
Процесът на стареене при котките започва след шестата им година
Коментари Харесай

Какви грижи изисква старата котка

Процесът на стареене при котките стартира след шестата им година и въпреки да няма външни признаци, остаряването към този момент е почнало. Котката не демонстрира, че остарява - тя няма бръчки, нито на муцуната й се появява бяла четина, както постоянно става при кучетата. Единственият симптом на остаряване са пожълтяващите й зъби.

Грижите за остаряващата и остарялата котка са характерни, в тази възраст котките имат нужда от особено внимание. Старите котки не са доста дейни, въпреки че има изключения и много възрастни котки играят като дребни котенца с обичаните си играчки. Но като цяло старите котки избират да спят доста и да играят напълно малко.

Стопанинът на остаряла котка би трябвало да демонстрира доста самообладание и да обръща доста повече внимание на любимката си в последните години от живота й. Всяка смяна в живота на остарялата котка травмира душeвността й и се отразява зле на държанието на животното. Освен това реакциите на старите котки са доста по-бавни, по тази причина не би трябвало да разхождате тук-там с доста хора любимката ви, даже преди този момент да е обичала да върви с нагръдник и на каишка.

Ако живеете в къща с двор и позволявате на котката си да излиза на открито и да се връща, колкото повече остарява, толкоз по-рядко би трябвало да вършиме това. Възможно е котката да пострада от личното си нехайство, обвързвано с отслабналото й зрение и двигателни реакции, а е допустимо и да бъде нападната от млада котка или малък див звяр.

Обикновено остарялата котка си има обичано местенце, където обича да спи, и стопанинът не би трябвало да сменя нищо в него. Трябва да пазите остарялата котка от течения, защото при застаряващите животни процесът на терморегулиране работи доста по-лошо, в сравнение с при младите, и те постоянно настиват. Запомнете обичаното място на котката ви и в случай че тя не може да стигне до него, тъй като няма сили, занесете я там, с цел да се усеща добре.

Въпреки че застаряващите котки не играят интензивно, стопаните би трябвало да им обръщат внимание и да ги раздвижват, защото наднорменото тегло крие огромни рискове за животното. Наднормените килограми могат да станат причина за изкривяване на вътрешните органи и нарушение на работата им.

 Какви грижи изисква остарялата котка

Остаряващите котки постоянно може да имат потребност от прегледи при ветеринар - добре е понякога да се осведомявате за положението на любимката ви. Имайте поради, че храносмилането на остарялата котка е затруднено, по тази причина би трябвало да предоставите на любимката си меню, което е богато на витамини, разнообразно и състоящо се от мека храна, която елементарно се усвоява.

Не включвайте в менюто на остарялата котка черен дроб, говеждо месо, прясно мляко, овнешко и гъше месо, мазна риба. Храната се дава на дребни порции, които са разпределени на 4 приема денем, с цел да не се тормози организмът на котката да преработва огромни количества храна.

Увеличете броя на котешките тоалетни, защото остарялата котка може да има проблеми със задържането. Ако домът ви е огромен, ограничете местообитанието на котката до една или две стаи, с цел да не се изморява, до момента в който се върне на обичаното си място. Трябва да сте наясно, че остарялата котка е доста ревностна и няма да допусне дребни котки в дома или ново куче. Старата котка ще плаши новото животно, без значение от размера му, с цел да се опита да резервира любовта на стопанина единствено за себе си.

Старата котка желае козината й да е блестяща и гладка, само че няма сили да се грижи за това. Затова тя ще бъде признателна и щастлива, в случай че стопанинът й понякога я разресва и я къпе. Чистата остаряла котка е с доста по-добро въодушевление от котка със занемарена четина, тя страда откровено от това, че не може да се оправи с казуса.

Старите котки, колкото и да е необичайно, се опасяват от тъмнината, защото зрението им е отслабнало. Затова е добре да спят дружно със стопанина си в леглото му и да са спокойни, като усещат наличието му от самото начало. Ако остарялата котка желае да седи в скута на стопанина си, а той я гони, тя може да развие меланхолия и даже да откаже да се храни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР