Процесът на стареене често е свързан с появата на неврологични

...
Процесът на стареене често е свързан с появата на неврологични
Коментари Харесай

Проучване открива протеин в кръвта, за който се смята, че е свързан с депресията

Процесът на стареене постоянно е обвързван с появяването на неврологични признаци като утежняване на когнитивните качества, загуба на паметта или разстройства на настроението като меланхолия. Предишни изследвания демонстрираха, че растежният фактор GDF11, протеин, който се съдържа в кръвта, има удобен резултат върху обонятелното усещане и върху генерирането на нови кафези в мозъка на застаряващи мишки. Въпреки това механизмът на деяние на GDF11 в мозъка остава незнаен.

Изследователи от института „ Пастьор “, CNRS и Inserm откриха, че дълготрайното използване на протеина GDF11 на застаряващи мишки усъвършенства паметта им и доста понижава поведенческите нарушавания, свързани с депресията, като им разрешава да се върнат към държание, сходно на това при по-младите мишки. Резултатите от това изследване са оповестени в списание Nature Aging на 2 февруари 2023 година

Учените организират спомагателни проучвания в разнообразни модели на застаряващи мишки или модели на мишки с поведенчески разстройства, сходни на депресията, и в невронни култури in vitro, което им разрешава да дефинират молекулярния механизъм на деяние на GDF11. Те откриват, че използването на GDF11 задейства естествения развой на вътреклетъчно разчистване, наименуван " автофагия ", в мозъка и елиминирането на стареещите кафези. По този метод протеинът GDF11 индиректно усилва клетъчния оборот в хипокампуса и възвръща невронната интензивност.

За да схванат по-добре връзката сред депресивните разстройства и протеина GDF11 при хората, учени от института „ Пастьор “, CNRS и Inserm, в съдействие с учени от университета McMaster, дефинират количеството на протеина в кръвния серум на интернационална група млади пациенти с огромно депресивно разстройство. Те следят, че равнищата на GDF11 са доста по-ниски при тези пациенти. Освен това, измервайки равнищата на този протеин на разнообразни стадии, учените следят съмнения в равнището му според от депресивното положение.

" Тази работа дава клинични доказателства, свързващи ниските равнища на GDF11 в кръвта с разстройствата на настроението при пациенти с меланхолия ", споделя Лида Кацимпарди, откривател в отдела за усещане и памет на института " Пастьор "  и съавтор на проучването. " В бъдеще тази молекула би могла да се употребява като биомаркер за диагностициране на депресивни епизоди. Тя би могла да служи и като лечебна молекула за лекуване на когнитивни и афективни разстройства ", заключава тя.

Източник: Medical Xpress

 

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР