Процесът на повишаване на броя на сделките с недвижими имоти

...
Процесът на повишаване на броя на сделките с недвижими имоти
Коментари Харесай

Прогнозират все по-малко имотни сделки от догодина

Процесът на повишение на броя на покупко-продажбите с недвижими парцели е към своя край, въпреки цените да не престават да порастват. Това сподели за предаването „ Хоризонт до обед “ по БНР Георги Павлов - изпълнителен шеф на една от водещите компании на пазара на парцели у нас. Той предвижда, че тази година ще е последната, в която има растеж в броя подписани покупко-продажби по отношение на миналата.

„ Истината е, че в последните десетилетия жилище мога да закупят 10 до 20 % от българите. Сигурно доста повече от тях желаят, само че в случай че приказваме за ново жилище, могат да си разрешат да го закупят дребна част от българите… Цените са много високи в действителност. Особено в София тази година се вижда, че купувачите все по-трудно одобряват високите цени, все по-бавно взимат решения за покупка и последователно интензивността към по-крайните, по-бедни квартали се покачва по-бързо в сравнение с в по-скъпите квартали. Наблюдението ни за растежа на цените тази година е, че в София той е към 7,7%, само че в някои крайни квартали като „ Дружба “ и „ Овча купел “ - към 10%, тъй като те са и по-бюджетни и потокът на купувачите последователно се насочва към тях. Едновременно с това и двата квартала се намират на към десетина минути с публичния превоз от центъра “, сподели Павлов.

Цените на жилищата в най-голямата степен се въздействат от лихвения % по ипотечните заеми, който зависи от положението на банките в целия Европейски съюз. В момента той е сред 3 и 4 % - към два пъти по-ниско в сравнение с при предходния заможен взрив.

„ Ако гледаме цената като евро на квадратен метър, тя е висока, само че измерена през ипотечната вноска е към момента допустима за доста от купувачите. Очакванията ми са обаче, че лихвеният % повече няма да спада. Повишението все още е едвам видимо - към 0,1% - само че по-важното е наклонността “.

Георги Павлов предвижда, че цените на парцелите по-скоро ще се задържат или даже леко ще спаднат в идната една година. Те към момента са малко по-ниски по отношение на 2007-а, а за тези 11 години приходите на хората са се повишили с към 30-40%, тъй че обстановката е доста по-стабилна, уточни той.

Наемите порастват, тъй като отразяват настоящите приходи на хората. Те не изпреварват растежа на междинната работна заплата, само че следват тренда ѝ, разяснява специалистът.

„ Три разнообразни фактора би трябвало да разгледаме – положението на жилището, положението на постройката и положението на околната среда в близост. Те доста постоянно не дават отговор на потребностите на актуалния млад, съвременен наемател. Невидимата ръка на пазара отсява тези решения. Едновременно с това има и доста хубави първокласни жилища, които се оферират на една или друга цена. Към момента предлагането е доста разнообразно, само че наемодателите бързо схващат кое жилище дават отговор на положението на пазара, защото в случай че то остане няколко месеца неотдадено чартърен, те губят пари и или поправят наема, или влагат пари да го ремонтират “.

Павлов се разгласи в поддръжка на нормативни промени, които да задължават продавача да дава подробна информация на купувача за положението на парцела, само че предизвести, че те би трябвало да бъдат направени по подобен метод, че да не бъдат променяни с десетилетия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР