Процесът на подготовка тече нормално, в срок. Централната избирателна комисия

...
Процесът на подготовка тече нормално, в срок. Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Росица Матева: Подготовката на изборите протича нормално и в срок

" Процесът на подготовка тече обикновено, в период. Централната изборна комисия взема своите решения дори преди периодите по хронограмата ", съобщи пред в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК.

На 13 септември завърши срокът за подаване на документи за регистрация и на 13 беше срокът, в който ЦИК трябваше да записва всички партии и обединения, които са подали документи за присъединяване в тези избори.

" Бяха подали документи 65 партии и 9 обединения. От тези 65 партии на една беше отказана регистрация още на 13 септември, тъй като липсваше един от документите - подписката от 2500 гласоподаватели. На 14 септември, защото 12 от партиите бяха регистрирани при неприключила инспекция на подписката, се оказа, че на още 6 партии не доближават подписите и ние взехме решение и заличихме регистрацията на тези 6 партии. Така че сега регистрирани за присъединяване в изборите са 58 партии и 9 обединения ", добави Росица Матева.

По думите ѝ в този момент тези партии и обединения се записват в ОИК, там където желаят да вземат участие в изборите и да повдигнат претенденти.

" Този период изтича в понеделник, на 18 септември, до 17 ч. Всички партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК, би трябвало да се записват и в ОИК, с цел да могат по-късно да повдигнат кандидатски листи. След приключване на периода на 18 септември, до 26 септември всички регистрирани в ОИК партии и обединения, локални обединения и инициативни комитети, могат да повдигнат кандидатски листи, които също се записват в ОИК ", добави Росица Матева.

Тя разясни, че цялата налична информация за изборите се намира на интернет страницата на ЦИК в графа " Местни избори ".

" Вече е оповестена публичната поръчка за логистиката и техническото обслужване на машинното гласоподаване, за превоза на машините, а следва да се разгласи публичната поръчка за надграждане на софтуера за гласоподаване на изборите ", изясни Росица Матева.

Тя посочи, че бюлетината за локалните избори ще наподобява на тази за народни представители, защото има преференции и кандидатски листи. А бюлетината за кметове ще наподобява на бюлетината за президент, защото това са мажоритарни избори. Само в София в няколко кметства ще има 4 бюлетини, а на всички места в страната ще бъдат по 3 бюлетини.

" Преброяването на машинните бюлетини ще се прави ръчно от членовете на СИК, по този начин както беше и на последните избори на 2 април. Така както ще се преброяват и хартиените бюлетини. Ще бъдат улеснени от това, че номерата и имената ще бъдат отпечатани с огромен шрифт. Все още не сме приели протоколите като изборни книги, работим по въпроса ", сподели още Росица Матева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР