Процентът на българите, сключили сделка с ваканционен имот през 2017

...
Процентът на българите, сключили сделка с ваканционен имот през 2017
Коментари Харесай

Българите настигнаха руснаците по брой сключени сделки за ваканционни имоти у нас

Процентът на българите, сключили договорка с ваканционен парцел през 2017 година, доста се доближава до делът на клиентите от Русия. Това демонстрира анализът на Green Life Development & Resorts за годината. Традиционно дейните съветски купувачи отстъпват място пред родните клиенти, при които се следи по-сериозен растеж на покупко-продажбите през последните 1-2 години. Според данните на компанията българските купувачи към този момент съставляват 35%, а делът на съветските жители е 36%.

" Можем да твърдим, че локалният пазар към този момент е резистентен, а не краткотрайно активизиран за сметка на съветския. Покупката на парцел на морето притегля семействата със междинни към високи приходи, за които покупката на жилище от вида втори дом е въпрос и на обществен и публичен статус, част от един нов, все по-устойчив метод на живот ", разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф на Green Life Development.

Кои са българските купувачи

Клиентите от България са представители на две съществени групи, показват от компанията. Купувачите, които избират Созопол, са най-вече фамилии с деца, които търсят типичен ваканционни парцели поради комфорта и удобството да отсядат в собствен личен дом на морето.

" Притежанието на лично жилище на морето от ден на ден се свързва с качеството и стандарта на живот на хората. У нас обичайно покупката на парцел се приема като знак на разцвет, само че към този момент ставаме очевидци и на построяването на българска просвета за инвестиция във ваканционни парцели. ", показва Екатерина Желяпова, търговски шеф в Green Life Development. " През 2017 година следим леко повишаване на междинните бюджети за покупка - сумите, които плануват сънародниците ни са сред €55 000 и €60 000. "

Другият вид родни купувачи са българи, живеещи в чужбина. Те избират крайморските градове като Поморие, където могат да употребяват парцела си целогодишно. Клиентите там нормално са по-възрастни и купуват само за лично прилагане, съчетавайки морската отмора с визитата на балнеологични центрове.

" Това са хора, които са работили по над 15 години в разнообразни европейски страни и през днешния ден търсят несъмнено влагане на спестените средства в едно с добавената стойност на опцията да се открият трайно след време. Затова е значимо за изберат парцел, който разрешава целогодишно обитаване и избират Поморие, където има нужните условия за това, а и самият летен сезон е по-дълъг. ", посочи Желяпова. По думите й клиентите на парцели в Поморие отделят към €35 000.

Какво се случва с съветските клиенти

През актуалната година рублата резервира постоянни равнища и нови спадове не се чакат. Това дава в допълнение успокоение и убеденост на съветските клиенти, при които терзанията към геополитическата конюнктура към този момент са съвсем изчезнали.

" Няма изключително изменение в профила на купувачите и главно се търсят парцели за персонално прилагане, а не отдаване чартърен. ", добавя Желяпова. " Има и клиенти, които възнамеряват покупката на втори дом в чужбина поради желанията си трайно да изоставен страната. В тези случаи се насочват към жилища от градски вид, само че несъмнено с положителни условия за морска отмора. ", споделя още комерсиалният шеф.

След събитията в Турция, на ваканционния пазар главните съперници на България стават Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характерностите на предлаганите парцели. Там обаче цените са доста по-високи и притеглят по-малък дял от купувачите. Нова точка на картата се оказва Германия, която съумява да се нарежда на пазара на парцели за съветските клиенти с предложенията за инвестиция в градски жилища. Тези предложения са опция за онази част от клиентите, които желаят да вложат на несъмнено парите си и да имат опция за емиграция, в случай че на един по-късен стадий, изберат този път.

" България е първи избор за огромна част от купувачите от Русия, тъй като предлага композиция сред висок клас парцели, доста добра и гостоприемна среда, културно и историческо подобие и висок стандарт на живот при положителни приходи. Не би трябвало да подценяваме местоположението, тъй като при непостоянното обитаване времето и средствата за пътешестване също са част от калкулацията, както и разноските за поддръжка на жилищата, които у нас са на рекордни за Европа ниски равнища. ", споделя Теофил Петров.

Кои са новите купувачи

Макар руснаците и българите да образуват главния дял купувачи, на пазара на ваканционни парцели се появява и нов вид клиенти - от Израел. През 2017 година делът им е малко над 10% и по този начин те се подреждат на третото място измежду купувачите на парцели вид " втори дом ". Според данните на министерството на туризма единствено за първите седем месеца туристите от Израел са се нараснали с 10% по отношение на същия интервал на миналата година. Именно ползата към България като туристическа дестинация предизвика интензивността им и на пазара на ваканционни парцели.

" Туристическият интерес на жителите от Израел се обуславя от ниските цени и положителните условия за туризъм у нас. След няколко визити на Българското Черноморие част от тях подписват договорка и от туристи се трансформират в купувачи. ", разясни Екатерина Желяпова. " Израел и България имат обичайно положителни връзки, градени през годините и това дава позитивно отражение върху туризма и пазара на ваканционни парцели ".

Цените

Въпреки постоянното търсене и покупките още на стадий " на зелено ", цените на ваканционните парцели се задържат на равнищата от 2016 година, показват от Green Life Developments & Resorts. " През този сезон цените на жилищата с една спалня в Созопол варират сред €40 000 и €55 000, а в Поморие подобен вид парцели се оферират на цени сред €30 000 и €40 000. ", показва Екатерина Желяпова.

По-голямата част от актуалните притежатели купуват само за персонално прилагане, допълват от холдинга. По-малко от 50% от клиентите вземат решение да отдават парцела си чартърен, съчетавайки лятната отмора в лично жилище и опцията за рентабилност от направените инвестиции. " Купувачите, които желаят да влагат в парцел търсят жилища с добавена стойност, които имат висока ликвидност и нормално избират затворени комплекси ", разяснява Желяпова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР