Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ

...
Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ
Коментари Харесай

Разговорите с Росатом са задължителни преди процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ Белене


Процедурата за избор на стратегически вложител по плана за АЕЦ „ Белене “ би трябвало да бъде определена по този начин, че да подсигурява оптималната гласност, бистрота и справедливи критерии.. Това разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на Международна конференция за макро районно съдействие в региона на туризма и енергетиката.

В рамките на тази процедура ще се ревизира до каква степен е действителен инвеститорският интерес към плана, добави тя. Петкова посочи, че не са вероятни договаряния в тази посока, без да са извършени такива и с конструктора на плана и производителя на оборудването от страна на съветската " Росатом ".
Министърът отхвърли коментар на въпроса дали тази тематика ще е включена в диалозите при идната среща на премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин и дали тя ще го съпровожда.

В отговор на въпрос кои са деклариралите интерес вложители, Петкова сподели, че това е най-голямата китайска държавна нуклеарна компания (CNNC). " Този интерес бе препотвърден преди броени дни ", посочи тя. Писмен интерес има и от френската нуклеарна компания правоприемник на Areva ( " Фраматом " ).

" Знаете, че Народното събрание ми разпореди да разработя до края на месец юни разнообразни разновидности във връзка с опциите за рационално потребление на оборудването за АЕЦ " Белене " с съответно предложение. Тази воля е изпълнена от изпълнителната власт. На 17 май моят отчет, който бе утвърден от Министерски съвет е входиран в Народното събрание. Очаквам сътрудниците в Народното събрание да се произнесат по предлагането, което сме създали ", сподели Петкова.

По отношение на това дали има деклариран интерес и от други страни към плана министърът на енергетиката съобщи, че " първо би трябвало да се види дали ще има зелена светлина от Народното събрание " и ще стартира подготовката по създаване на процедура, обвързвана с избор на стратегически вложител, което, по думите на министъра, ще е много дълъг развой. " В рамките на тази процедура ще проверим до каква степен действителен е този стратегически интерес ", изясни още веднъж Петкова.

Този отчет би трябвало да бъде показан в Народно събрание, а не в Москва, както се появиха мнения в медиите, сподели тя в отговор на журналистически въпрос дали ще показа отчета в Москва. Министърът позволи, че има някакво отзивчиво комплициране.

Тя отхвърли да се ангажира с коментар на думите на президента Румен Радев за по този начин наречения " Български поток ". Не бе коментиран и въпроса за настояването на гаранции от съветска страна за транзитирането на газ по втората тръба на „ Турски поток “ през България.

" Българското държавно управление от години целеустремено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и считам, че резултатите са налице ", разяснява само министърът.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР