Процедурата продължава повече от две десетилетия и още не е

...
Процедурата продължава повече от две десетилетия и още не е
Коментари Харесай

Иван Николов: Обезбългаряват Западните покрайнини

" Процедурата продължава повече от две десетилетия и още не е доведена до край. Надявам се, че този път поетите задължения ще бъдат изпълнени, макар че доста пъти сме били подвеждани, че ще има учебници. И децата, които имат предпочитание да учат български език, няма от кое място, тъй като учебници от България не могат да се внесат заради разграничение в образователните стратегии, апроцедурата по превеждане на сръбските учебници продължава към този момент две десетилетия. "

Това съобщи пред БНР Иван Николов, ръководител на Българския културно-информационен център в Босилеград.

Той добави, чене се съмнява в положителните планове в напъните на българската задача в Белград,но терзание идва по отношение на искреността на сръбската страна, че ще извърши поетите задължения.

" Притеснително е това, което излиза от сръбските малките екрани, както и резултатът от преброяването на население в Сърбия,ние сме паднали на малко под 13 000 от 120 000 българи, това е действителната картина за ситуацията на малцинството в Западните околности, не това, което се приказва по формалните срещи и ли се чува от сдържания дипломатически език.Няма задоволително чуваемост от другата страна. " - уточни той.

Николовподчерта геополитическия профил на двете страни - България и Сърбия:

" В Сърбия има ужасно доста проруски планове, китайско въздействие.Това са все страни, в които правата на индивида, на малцинствата, образованието на езика, запазване на обичайни културни полезности не значат нищо. Опасявам се, че огромна част от сръбското държавно управление споделя същите полезности. Страхувам се, четекат процеси на асимилация, обезбългаряване и обезлюдяване на териториите, в които живее българското малцинство. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР