Процедурата по внос на работници от трети страни продължава да

...
Процедурата по внос на работници от трети страни продължава да
Коментари Харесай

Криза: Бизнесът иска да внася работници

Процедурата по импорт на служащи от трети страни продължава да е прекомерно бюрократична, нужна е цифровизация на процеса, както и промени в нормативната уредба - и на европейско, и на национално равнище. Това споделят работодатели, които са изправени пред огромен дефицит на фрагменти в разнообразни браншове. Проблемът още веднъж бе разискван на работна среща по тематиката.

Част от главните проблеми, които срещат работодателите при използването на режима за законен импорт на служащи от трети страни, са:

- Липсата на единно звено, където документите да се подава и ревизира

- Необходимостта от адресна регистрация на служащия в България три месеца преди да е получил утвърждение за престояване в страната

- Кратките периоди за кандидатстване за издаване на виза D - пропускане на законово откритите периоди, заради липса на приемни часове в консулствата

- Липсата на опция за смяна на заеманата позиция в границите на компанията

- Разминаване в периода на разрешителното за престояване и разрешителното за работа

- Затруднената противоположна връзка от институциите в процеса на издаване на позволение за работа

" От Доклада за въздействието на демографските промени в Европейски Съюз е видно, че популацията в Европа понижава и застарява и че би трябвало да бъде открито решение по отношение на дефицита на умения ", споделя Мария Минчева, зам.-председател на камарата. Тя означи, че промяната на Директивата на Европейски Съюз за синята карта за привличане на висококвалифицираните гении е реалност, като сега работи работна група по транспонирането й.

По данни, получени от " Дневник " през 2022 година, броят на издадените сини карти се е утроил спрямо 2021 година

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР