Процедурата по отпускане на държавна помощ за авиокомпаниите тръгва, но

...
Процедурата по отпускане на държавна помощ за авиокомпаниите тръгва, но
Коментари Харесай

Държавата реже от подпомагане компаниите за авиотехническо и наземно обслужване


Процедурата по разпределяне на държавна помощ за самолетните компании потегля, само че няма да стане бързо както се желае на множеството притежатели и шефове на български самолетни компании. “Авиосекторът би трябвало да продължи да бъде предпочитан за държавното управление, защото е значим за стопанската система на страната”, съобщи за TravelNews Тодор Иванджиков, ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ) след следващата среща в Министерството на превоза. На нея са участвали служебният министър на превоза Георги Тодоров, зам.- министъра Христина Велинова, основния секретар Карасимира Стоянова, основният изпълнителен шеф на Групово дело „ ГВА “ Христо Щерионов и представители на двете асоциации АБАИ и Асоциацията на българската авиация.

От АБАИ упорстват помощите да не бъдат единствено за самолетните компании, а и за останалите наранени в авиосектора компании за техническо, наземно обслужване, образования на фрагменти и други. Според министерството те не могат да бъдат подкрепени, само че не изясняват аргументите. Това значи, че помощите не могат да получат да вземем за пример “Луфтанза Техник София”, която е записана в България и е огромен непознат вложител. От наземното обслужване ще бъдат орязани компании като “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД, които обслужват летищата във Варна и Бургас, "Суиспорт България " (с швейцарска собственост) и "Голдеър хендлинг България " (с гръцка собственост), които оперират на Летище София и на двете морски летища. Компаниите имат намерение да сезират за казуса премиера Стефан Янев и президента Румен Радев, както и ръководителите на новите парламентарни групи.

На срещата в Министерството на превоза са били разисквани още стъпките и дефинирането на критериите за разпределяне на държавната помощ за българските самолетни компании. „ Трябва да се направи проект за вярното и правилно систематизиране на средствата, да се попълнят нужните форми за координиране с Европейската комисия, която би трябвало да даде своето утвърждение и нотификация. Едва по-късно българското държавно управление ще може да предприеме дейности към отпущането на парите. Очаква се, това да се случи през месеците септември и октомври”, съобщи Тодор Иванджиков, ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ).

В последния месец след редица апели от страна на АБАИ зачестиха срещите на представители на асоциацията в другите отраслови министерства. След като министър Тодоров изрази единодушие наличните средства в „ Летище София “ ЕАД да бъдат отпуснати за самолетните компании, последва оформяне на критерии за разпределение на средствата. На последната среща излиза наяве, че ще бъдат обезпечени 30 млн. евро вместо желаните 60 млн. евро, които са останали в държавното дружество след концесионирането на летище София./travelnews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР