Процедурата, използвана за идентифициране на храни, към които човек има

...
Процедурата, използвана за идентифициране на храни, към които човек има
Коментари Харесай

Елиминационна диета – Какво представлява?

Процедурата, употребена за идентифициране на храни, към които човек има нетърпимост, позната като елиминационна диета, ви оказва помощ да откриете към кои храни може да имате алергия или сензитивност. 

Хранителната нетърпимост и сензитивност са необятно публикувани и засягат забележителна част от международното население, като оценките допускат, че до 20% от хората могат да изпитат някаква форма на хранителна нетърпимост. ( 1 )

Елиминационната диета се употребява като способ за установяване на хранителна нетърпимост, сензитивност и алергии посредством модифициране на хранителния банкет.

реклама

В продължение на доста години алерголозите и записаните диетолози са употребявали елиминационни диети като скъп инструмент за подкрепяне на хората при идентифицирането на храни, които може да не се понасят добре.

Какво съставлява елиминационна диета?

Елиминационната диета е диетичен метод, ориентиран към идентифициране на храни, които тялото ви може да не понася добре.

Това включва краткотрайно изключване на подозрителни храни от вашата диета и последващото им наново въвеждане една по една, като в същото време наблюдавате за всевъзможни признаци на нежелани реакции.

Обикновено с дълготрайност от 5 до 6 седмици, елиминационната диета нормално се употребява за подкрепяне на хора с сензитивна храносмилателна система, хранителна нетърпимост или хранителни алергии при установяване на съответни храни, които могат да допринесат за техните признаци. ( 2 ) ( 3 )

Този диетичен метод може да помогне за облекчение на признаци като отичане на корема, газове, диария, запек и гадене.

След като се откри, че нездравословната храна се понася неприятно от тялото ви, можете да я премахнете от диетата си, с цел да предотвратите повторната поява на неприятни признаци.

Съществуват разнообразни форми на елиминационна диета, всяка от които се концентрира върху включването или изключването на характерни храни.

Важно е обаче да се означи, че в случай че имате известна или подозирана хранителна алергия, би трябвало да следвате елиминационна диета единствено под наблюдението на медицински експерт.

Повторното въвеждане на хранителен алерген без подобаващ контрол може евентуално да докара до тежко и животозастрашаващо положение, известно като анафилаксия. ( 4 )

За хора, които подозират, че може да имат хранителна алергия, е целесъобразно да се съветват с доктор, преди да стартират елиминационна диета.

Симптомите, показващи алергия, могат да включват кожни обриви, копривна тресчица, отичане и затруднено дишане. ( 5 )

реклама

Какви са правилата на диетата?

Елиминационната диета е разграничена на две етапи:

  1. елиминиране
  2. наново въвеждане

Фаза на елиминиране

В началната фаза на елиминиране, която продължава почти 2-3 седмици, вие систематично изключвате храни, за които подозирате, че могат да причинят признаците ви.

В тази фаза би трябвало да се въздържате от консумация на храни, които смятате, че тялото ви може да не понася добре или такива, които преди този момент са предизвиквали неприятни признаци.

Такива храни включват набор от артикули, в това число ядки, царевица, соя, млечни артикули, цитрусови плодове, някои зеленчуци, пшеница, глутен, свинско месо, яйца и разнообразни типове морски блага.

Целта на тази фаза е да се изследва дали вашите признаци са свързани с съответни храни или имат други съществени аргументи.

Ако признаците ви не престават даже след елиминирането на тези храни за избрания интервал от 2-3 седмици, целесъобразно е да потърсите съвет от доктор.

Фаза на наново въвеждане

В последващата фаза на наново въвеждане вие ​​постепенно връщате назад в диетата си храните, които в началото са били отстранени.

По време на тази фаза е значимо да въведете още веднъж всяка група храни поотделно и да наблюдавате реакцията на тялото си за интервал от 2-3 дни.

Трябва да останете деликатни към вероятните признаци, които могат да зародят.

Тези признаци могат да включват разнообразни прояви, в това число:

  • Кожни проблеми като обриви и промени в положението на кожата
  • Дискомфорт в ставите
  • Главоболие или мигрена
  • Умора
  • Нарушения на съня
  • Промени в дишането
  • отичане на корема
  • Коремна болежка или конвулсии
  • Промени в придвижванията на червата

Ако не изпитвате никакви признаци по време на повторното въвеждане на избрана група храни, можете да заключите, че тя се понася добре и можете да продължите с повторното въвеждане на идната група.

Въпреки това, в случай че срещнете неподходящи признаци, сходни на упоменатите, това значи, че сте разпознали задействаща храна и тя би трябвало да бъде изключена от вашата диета.

Целият развой, обхващащ етапите на елиминиране и наново въвеждане, нормално обгръща дълготрайност от почти 5-6 седмици.

Ако планирате да премахнете няколко групи храни, целесъобразно е да потърсите насоки от вашия доктор или регистриран диетолог.

Елиминирането на прекалено много групи храни по едно и също време може евентуално да докара до хранителни дефицити.

Какво не можете да ядете на елиминационна диета?

Най-ефективните елиминационни диети нормално са най-строги в своите ограничавания.

Колкото повече храни изключите по време на етапа на елиминиране, толкоз по-голяма е вероятността да идентифицирате съответните храни, виновни за отключването на вашите признаци.

Обикновено отстранените категории храни по време на тази фаза включват:

  • Цитрусови плодове: Това включва отбягване на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути.
  • Някои зеленчуци: Това включва възпиране от зеленчуци, които включват домати, чушки, патладжан, картофи, пикантен червен пипер и червен пипер.
  • Ядки и семена: Препоръчва се премахването на всички ядки и семена.
  • Бобови растения: Тази категория включва елиминирането на всички бобови растения, като фасул, леща, грах и артикули на основата на соя.
  • Нишестени храни: Важно е да се въздържате от пшеница, ечемик, царевица, лимец, ръж, овес, самун и други храни, съдържащи глутен.
  • Месо и риба: Това включва отбягване на модифицирани меса, салами, говеждо, пилешко, свинско, яйца и миди.
  • Млечни артикули: Всички млечни артикули, в това число мляко, сирене, кисело мляко и сладолед, би трябвало да бъдат отстранени.
  • Мазнини: масло, маргарин, хидрогенирани масла, майонеза би трябвало да се заобикалят.
  • Напитки: Препоръчително е да избягвате алкохол, кафе, черен чай, сода и други източници на кофеин.
  • Подправки: Сосове, мощни подправки и горчица не би трябвало да се включват.
  • Захар и сладкиши: Препоръчва се избягването на захар (както бяла, по този начин и кафява), мед, кленов сироп, царевичен сироп, царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, нектар от агаве, десерти и шоколад.

Проучване от 2023 година допуска, че зеленчуците от семейство Картофови могат евентуално да доведат до стомашно-чревни реакции при хора със синдром на раздразнените вътрешности и възпалително заболяване на червата, евентуално причинявайки дискомфортни признаци. ( 6 )

Важно е да се означи, че прекомерно рестриктивните диети могат да съставляват опасности, в това число капацитет за хранителни дефицити и негативни психически резултати, които могат да допринесат за нарушени модели на хранене и хранителни разстройства.

Ето за какво е целесъобразно да потърсите насоки от доктор или регистриран диетолог, преди да започнете елиминационна диета.

Ако подозирате, че храни, които не са изброени тук, способстват за вашия дискомфорт, може също да е потребно да обмислите премахването им от диетата си.

Какво можете да ядете на елиминационна диета?

Въпреки че елиминационната диета може да бъде мощно ограничаваща, тя въпреки всичко разрешава задоволително многообразие от храни, които могат да се употребяват за основаване на здравословни и вкусни ястия.

реклама

Някои от храните, които можете да включите в диетата си през тази фаза са:

  • Плодове: Повечето плодове са позволени, като се изключи цитрусовите плодове.
  • Зеленчуци: Можете да се насладите на необятна гама от зеленчуци, като се изключи картофови.
  • Зърнени храни: Варианти като ориз, елда и киноа са подобаващи.
  • Месо и риба: пуешко, агнешко, дивеч и студеноводна риба като сьомга са позволени.
  • Заместители на млечни артикули: Използвайте варианти като кокосово мляко и неподсладено оризово мляко.
  • Мазнини: Включете екстра върджин зехтин, ленено масло и кокосово масло в храната си.
  • Напитки: Придържайте се към вода и билкови чайове без кофеин.
  • Подправкии други аромати: Използвайте съставки като черен пипер, пресни билки и подправки (с изключение на пикантен червен пипер и червен пипер) и ябълков оцет.

За да поддържате мотивацията си по време на тази ограничаваща фаза, обмислете основаването на нови предписания и експериментирането с разнообразни билки и подправки, с цел да подобрите усета на вашите ястия.

Този метод може да ви помогне да извършите храната си по-приятна.

Други типове елиминационни диети

Освен стандартната елиминационна диета, разказана по-рано, има няколко други типа елиминационни диети:

  • Диета с ниско наличие на FODMAP : Тази диета се концентрира върху премахването на FODMAP, които са късоверижни въглехидрати, които някои хора може да имат усложнения с храносмилането.
  • Диета за елиминиране на редки храни : Тази диета включва извънредно изразходване на храни, които рядко ядете, защото е по-малко евентуално да провокират признаците ви. Обичайните храни при този вид диета включват ямс, елда и горски плодове.
  • Елиминираща диета на гладно : Тази диета се състои от прецизно недояждане единствено на вода до 5 дни, последвано от последователно наново въвеждане на групи храни. От значително значение е да предприемете тази диета единствено под управлението на медицински експерт, защото може да бъде рисковано.
  • Други елиминационни диети : Те включват диети, които отстраняват характерни съставни елементи като диета без лактоза, захар, безглутенова диета.

Ползите от елиминационната диета

Елиминационните диети служат за съществена цел да оказват помощ на хората да разпознават и отстраняват храни, които предизвикат неприятни признаци. Те обаче оферират няколко спомагателни преимущества:

Намаляване на признаците при синдром на раздразнените вътрешности

Синдром на раздразнените вътрешности е преобладаващо стомашно-чревно разстройство, засягащо към 11,2% от международното население. ( 7 )

Много страдащи от синдром на раздразнените вътрешности са имали усъвършенстване на признаци като отичане на корема, стомашни конвулсии и газове посредством елиминационна диета.

Проучване от 2004 година отбелязва, че следването на същинска елиминационна диета, ориентирана към задействащи храни, води до 10% понижаване на признаците.

Тези, които се придържаха най-стриктно към диетата, означиха удивително понижение от 26%. ( 8 )

Помага при еозинофилен езофагит

Еозинофилен езофагит е хронично положение, характеризиращо се с алергични тригери, причиняващи инфектиране в хранопровода.

Хората с еозинофилен езофагит може да се затрудняват да преглъщат сухи и плътни храни, което усилва риска от задавяне.

Изследванията демонстрират, че елиминационните диети са ефикасни за облекчение на признаците на еозинофилен езофагит. ( 9 ) ( 10 )

Проучване от 2005 година, включващо 146 пациенти с еозинофилен езофагит, демонстрира, че над 75% са имали доста понижаване на признаците и понижено инфектиране посредством елиминационна диета. ( 11 )

Намаляване на признаците на разстройството с недостиг на вниманието и хиперактивност

Разстройството с недостиг на вниманието и хиперактивност е поведенческо разстройство, засягащо 3-5% от децата и възрастните.

Елиминационните диети са посочили капацитет за понижаване на признаците на разстройството с недостиг на вниманието и хиперактивност. ( 12 ) ( 13 )

Анализ на 20 изследвания, които лимитират характерни храни за възстановяване на признаците на разстройството с недостиг на вниманието и хиперактивност, откри, че такива диети са потребни за понижаване на признаците измежду сензитивните към храни деца.

Въпреки това е от решаващо значение за децата да подхващат елиминационни диети под здравно наблюдаване заради риска от дефицит на хранителни субстанции, който да повлияе на растежа им.

Подобряване на кожни положения като екзема

Екземата включва разнообразни кожни положения, характеризиращи се с обезцветена, сърбяща, напукана и възпалена кожа.

Въпреки че екземата има голям брой аргументи, доста хора оповестяват, че някои храни изострят признаците им.

Няколко изследвания демонстрират, че елиминационните диети могат дейно да понижат признаците на екзема. ( 14 ) ( 15 )

Намаляване на хроничната мигрена

Въпреки че точните аргументи за мигрена остават несигурни, появяващите се доказателства сочат ролята на възпалението като породен фактор. ( 16 )

Елиминационната диета, която отстранява храни, предизвикващи инфектиране, е обвързвана с понижаване на епизодите на хронична мигрена. ( 17 ) ( 18 )

Едно изследване, включващо 50 пациенти с чести мигрени, откри, че спазването на елиминационна диета в продължение на два месеца води до понижаване на честотата на пристъпите на главоболие.

Тези диети служат за разнообразни цели, свързани със здравето, отвън идентифицирането на хранителни аргументи за характерни признаци.

Рискове от елиминационна диета

Въпреки че елиминационните диети са потребни за идентифициране на проблематични храни, те не са лишени от свързани опасности.

Като начало се предлага да се придържате към елиминационна диета за стеснен интервал от време, нормално от 4 до 8 седмици.

Продължителното съблюдаване на елиминационна диета не се предлага, защото може да докара до недостиг на хранителни субстанции заради изключването на избрани групи храни.

Освен това лица, попадащи в категории като деца и такива с известни или хипотетични алергии, би трябвало да подхващат елиминационна диета единствено под наблюдението на медицински експерт. ( 19 )

Тази защитна мярка е изключително значима за децата, защото телата им могат да развият нараснала сензитивност към храни след нескончаем интервал на отбягване.

Следователно, при наново въвеждане на група храни, децата може да са по-податливи на тежки реакции, в това число анафилаксия. ( 20 )

Заключение

Елиминационните диети служат като скъп инструмент за идентифициране на храни, които тялото ви може да понася мъчно.

В случаите, когато се сблъсквате със признаци, за които подозирате, че може да са свързани с диетата, елиминационната диета може да помогне при определянето на характерните храни, виновни за тези признаци.

Въпреки това е жизненоважно да се признае, че елиминационните диети може да не са подобаващи за всеки. И децата, и възрастните би трябвало да се въздържат от елиминационна диета, в случай че не са под управлението на медицински експерт или регистриран диетолог.

Освен това, лица с известни или подозирани алергии би трябвало да обмислят предприемане на елиминационна диета единствено под наблюдението на доктор.

И най-после, извънредно значимо е да се подчертае, че елиминационните диети би трябвало да се подхващат в кратковременен проект. Продължителното придържане към тези диети може да докара до хранителни дефицити и по нехайство да докара до нарушени модели на хранене.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР