Процедурата дали премиерът да дойде в НС и лично да

...
Процедурата дали премиерът да дойде в НС и лично да
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Парламентът гласува и прие оставката на кабинета Борисов 3. Пленарното заседание продължава

Процедурата дали министър председателят да пристигна в Народно събрание и персонално да участва по времето на дебата за оставката на кабинета скара парламентарните сили. След изострен юридически спор депутатите в последна сметка одобриха със 156 гласа " За " оставката на кабинета " Борисов 3 ".

Резултатите от гласуването бяха посрещнати с овации от част от депутатите в пленарната зала. Изказвания от парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили нямаше.

Пленарното съвещание продължава и сега. Депутатите удължиха работата на Народно събрание до привършване на днешния ред.

Гледайте онлайн тук:



Ето част от репликите в пленарна зала преди оставката на кабинета да бъде гласувана:

" Не единствено, че би трябвало да бъде гласувана, освен, че би трябвало да бъде призната, само че на този стол би трябвало да пристигна този, който е подал оставка. Аз не съм сигурен през вчерашния ден кой е подал оставката в деловодството. Аз не съм видял тук премиера Бойко Борисов, аз не съм сигурен дали не е изработен някакъв прелом в страната, не знам някой от вас видят ли го е, запитвам и медиите ", сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

" Какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана, на процедура ми кажете. Ще спре държавното управление да действа ли? Аз ще ви кажа по какъв начин то ще спре - направете държавно управление и незабавно Бойко Борисов няма да бъде министър председател. Направете го бе хора, кажете ще управлявате ли, няма ли да управлявате ", съобщи от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.



" Г-н Биков, вие преди малко обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката би трябвало да се гласоподава. И не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни ", съобщи Мика Зайкова от " ИТН ".

" Съдията на мача би трябвало да бъде неосезаем. Тогава тече играта по един естествен метод, никой не се изнервя, не се вършат самоцелни забележки. Не се бави времето ненужно. В случая, предвид на основаната парламентарна процедура, се ползва гласоподаване. Така че, апелирам да бъдем близо до това и в случай че би трябвало да си го изясняваме отвън трибуната ", сподели Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! ".



" Когато имаме гласувана оставка, Министерски съвет извършва функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет. Така че Конституцията доста ясно споделя какво ще стане в интервала от гласуването и приемането на оставката до избор на нов ръководител на Министерски съвет ", сподели Надежда Йорданова от " Демократична България ".


" Уважаема г-жо ръководител, явно ще си играем от тази естрада на бавене на парламентарното време. Нещата са напълно ясни - трета точка е чуване на премиера, на съображение на член 113. Има три подточки. Втората от тях е показване на проекта по точка първа на Европейска комисия за оценка. Това, че е импортиран проекта, тази точка си остава. Той го е внесъл и ще го помолим да го показа от трибуната, с цел да можем да създадем спор и да го обсъдим ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.



По мотив желанието на ГЕРБ да внесе законово предложение, с което пропорционалната система за избиране на депутати да премине в мажоритарна , провокира реакцията на водача на " ИТН " Слави Трифонов, който във своята Facebook страница съобщи, е ГЕРБ " тупа топката " и в случай че са желали да вършат законодателни промени за мажоритарен избор е трябвало да го създадат преди 5 години, " когато имаха властта и когато на законно извършен референдум 2 милиона и половина български жители пожелаха изборната система да бъде мажоритарна ".



В пленарна зала Татяна Дончева съобщи: За да има мажоритарна система на избори е належащо райониране на страната. Сега районирането не е тъкмо направено. Например, Видин, който би трябвало да има 2 мандата, има 4. Тези хрумвания на ГЕРБ са да се закачат за Слави Трифонов.

" Българска социалистическа партия постоянно е била срещу мажоритарната система, тъй като при мажоритарния избор няма съответно посланичество на гласоподавателите. Слави Трифонов схваща, че това е голяма по размер законодателна работа ", сподели от своя страна Крум Зарков от Българска социалистическа партия.



Освобождаването на Националния действен щаб от кабинета в оставка провокира бурни разнопосочни реакции, както в коридорите на Народното събрание, по този начин и в пленарната зала със серия от заявления:

Александър Симидчиев прочете декларация от името на " Демократична България ":

" Вчера се разбра, че е прекъсната активността на НОЩ. Това наподобява като мероприятие за дестабилизация на контрола на пандемията. Как при лечебни заведения, цялостни с 10 000 заболели, се абдикира от базисно ръководство на рецесията. От Министерски съвет не стана ясно кой и с какви претекстове е решил да разформирова Щаба. Решението е възобновяване на НОЩ. Необичайно е решението да излезе в отпуск. Става дума за заиграване с най-големия страхове на хората. Приемствеността е в основата за възобновяване на държавността. Когато решенията се мерят с човешко здраве, тази цена е непостижима ", уточни Симидчиев.



По тематиката декларация от името на " Изправи се! Мутри вън " показа Мая Манолова:

" Очевидно Борисов организира наказателна акция на правилото " след мен и потоп " с разформироването на Националния действен щаб. Борисов се пробва да избяга от отговорност. Трябва да прозвучи, че той може да ги освободи от работа, само че не може да ги освободи от отговорност. И отговорност ще се носи от него и от здравния министър. Защо България стана първенец по смъртност? Статистиката е стряскаща. През 2020 година статистиката на умрелите е с към 19 000 повече, по отношение на 2019 година Премиерът дължи отговор. Искаме чуване на следните въпроси: за какво сме преди всичко по индикатор обща смъртност през годините преди пандемията? Това не са изборите, в които мъртвите души се регистрират като дали своят вот, това са почернени фамилии. Парламентът би трябвало да се произнесе какъв би трябвало да бъде идващият орган, който би трябвало да ръководи рецесията. Хората се интересуват по какъв начин ще се ръководи здравната рецесия. Настояваме Борисов да пристигна тук и да даде отговор на тези въпроси ", съобщи Мая Манолова.



Декларация от Българска социалистическа партия прочете Георги Михайлов:

" Българска социалистическа партия посрещна решението на Министерския съвет от през вчерашния ден с паника. В активността на Щаба бяха позволени пропуски. Създадоха се страхове и спорни отзиви, само че оставянето на страната по този начин буди доста въпроси. Нашето предложение е в този момент, в края на деня, когато се избира комисия по опазване на здравето, да проучва деликатно всичко ".

Декларация от ГЕРБ от Даниела Дариткова:

" Наистина отговорността е по-важното качество, което би трябвало да имат медиците, по този начин и ръководещите. В тази зала няма опция за отдалеченост и народни представители стоят без маски. Моля ви да накарате народните представители да носят маски. Темата е доста виновна с ръководство на пандемията. Отговорността е на министъра на опазването на здравето и Министерския съвет ".



Провокиран от бурните реакции в Народно събрание здравният министър Костадин Ангелов пристигна в пленарната зала., че отговорността за ръководството и оправянето с пандемията не носи НОЩ, а персонално той като здравен министър и съобщи, че съгласно него страната се оправя с втората вълна от пандемията.



Автори: Милена Кирова, Николай Минков

Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР