Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически

...
Процедура за конкурс на кандидати за председател на Националния статистически
Коментари Харесай

За първи път: Новият председател на НСИ ще бъде избран след конкурс

Процедура за конкурс на претенденти за ръководител на Националния статистически институт е оповестена със заповед на заместител министър-председателя по дейно ръководство Калина Константинова.

В период до 16 май претендентите би трябвало да показват в деловодството на Министерски съвет идея за развиване на активността на институцията и нужните документи, удостоверяващи професионален опит.

Определена от вицепремиера по дейно ръководство комисия, с присъединяване на изявени експерти в региона на статистиката и представители на институциите, ще одобри разпоредбите за избор и ще изслуша претендентите. До 10 дни след чуването комисията ще показа отчет за резултатите от състезанието.

Търсеният профил на претендентите е български жител с минимална просветителна степен магистър, с потвърден опит в областта на статистическата просвета и процедура и в ръководството на огромни екипи.

Изисква се положително притежаване на британски език, умения за обработка и разбор на информация, знания за цифрова връзка и осведомителна сигурност. Обявата е качена на.

За първи път в най-новата ни история се планува чуване и конкурс за ръководител на Национален статистически институт, показват от Министерски съвет.

Избраният нов метод се практикува в някои страни членки на Европейски Съюз – Малта и Ирландия, прави оценка се високо от Евростат и е в сходство със декларирания от държавното управление ангажимент за гласност и бистрота на назначенията. Целта е отварянето на вратите на институцията за ново потомство мениджъри експерти, разясняват от държавната пресслужба.

Според Закона за статистиката Национален статистически институт реализира самостоятелна статистическа активност на страната. Той е със статут на държавна организация. Ръководи се от ръководител и трима заместник-председатели за период от 7 години, само че за не повече от два мандата. Те се назначават от министър-председателя.

Националният статистически институт реализира самостоятелна статистическа активност на страната, съставлява националната статистическа система в Европейската статистическа система и обезпечава сходство на методологията, наличието и обсега на статистическите проучвания с условията на Евростат.

Мандатът на сегашното управление на Национален статистически институт изтече през предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР