Процъфтяващият интерес към веганството можем да забележим при всички нас.

...
Процъфтяващият интерес към веганството можем да забележим при всички нас.
Коментари Харесай

Какъв ще бъде светът, ако всички станем вегани?


Процъфтяващият интерес към веганството можем да видим при всички нас. От детонацията на безмлечните други възможности в супермаркетите и знаменитости-защитници, като Лиам Хемсуърт и Натали Портман, до филми като Cowspiracy и футуристичната веган комедия на Саймън Амстел – Carnage. Това, което до неотдавна бе коренен избор за метод на живот, постепенно се трансформира в нещо тривиално.

Според учените, политиците и икономистите, концепцията за веган бъдеще е завладяващо забавна – и една от най-големите аргументи за това е околната среда.

Да бъдем зелени

Това, което има в хладилника ви, може да ви се коства не толкоз от голяма важност, в името на битката с световното стопляне. Но знаете ли, че точно храната е виновна за повече от една четвърт парникови газ излъчвания? Нещо повече, месото и млечните артикули са с най- високо наличие на въглерод.

Според скорошно изследване на Националната академия на науките, в случай че всички бяхме вегани, нездравословните излъчвания свързани с храните, щяха да спаднат със 70% до 2050 година. Авторите на изследването настояват, че икономическата стойност на тези излъчвания е към 440 милярда паунда.

Здравословен метод на живот

Да бъдеш веган, не всеки път значи, че се храниш здравословно. Независимо дали консумирате месо или не, може да се храните с нездравословна храна и да не си набавяте други жизненоважни хранителни субстанции. Обикновено, веган диетите са ниски на калций, витамин D, желязо, витамин B12, цинк и Омега-3 мастни киселини. Ако сте вегани, е значимо да приемате протеин от храни като ядки, семена, фасул и други варива. От огромно значение са и лещата, нахута, тофу и соя вариациите на мляко и кисело мляко. Други положителни източници на протеин, са кашуто, шам-фъстъци, ленено семе, чия и тиквени семки, елда и киноа, написа " Goodfood ".

Някои веган артикули съдържат доста кокосово масло, което от своя страна е богато на наситени мазнини. Да реализираме верния хранителен баланс, когато сме вегани, е допустимо, само че би трябвало да бъдем деликатни каква храна одобряваме – това е съвет и за последователите на месо.

Известно е, че методът на хранене на Запад е обвързван с доста здравословни проблеми, като сърдечни болести, диабет и затлъстяване. През 2015 година, Световната здравна организация категоризира обработеното месо, като " канцерогенно “, дружно с азбеста, алкохола и арсена.

Учените оповестяват, че международната веган диета би могла да докара до 8,1 милиона по- малко смъртни случая годишно в международен мащаб. А точно, по-малко сърдечни заболявания, инфаркт, диабет вид 2, както и някои типове рак.

Това би довело и до икономии на разноските от 700-1000 $ годишно, за здравни осигуровки, здравни грижи и неработни дни.

Да създадем международният апетит история

Дали веган бъдещето е способно да прати международния апетит в историята? Ако става въпрос за освобождение на място и запаси, за развъждане на храна, има няколко доказателства, които могат да поддържат тази доктрина.

Според изследване, хранителният режим на един месояден човек изисква 17 пъти повече земя, 14 пъти повече вода и 10 пъти повече сила, в сравнение с този на един веган. Това е по този начин, тъй като използваме по-голямата част от международната повърхност за развъждане на култури за храна на добитъка, в сравнение с за хората. (От към 5 милиарда хектара земеделска земя в света, 68% се употребяват за добитък.)

Това привършване на ресурсите, се чака да се ускори фрапантно. След 50 години, Организация на обединените нации предсказа, че ще има 10,5 милиарда хора на планетата (световното население е към 7 милиарда до момента). Д-р Уолт Уилет, професор по медицина в Харвард, твърди, че с цел да се оправим с един от най- тежките случаи на международен апетит, ще ни бъдат нужни 40 милиона тона храна. Като изхранването на животните във фермите е 760 милиона тона годишно.

Едно от несъгласията против " веган решението “ е, че пасищата са несъответствуващи за развъждането на култури. Това е правилно, само че има и по-голям проблем при оправянето със международния апетит. В момента популацията създава 1½ пъти повече количество храна от нужното. Въпреки това, тя не доближава до всеки нуждаещ се.

С други думи, допуска се, че казусът със международния апетит ще бъде част от историята в света на веганството.

Културен потрес

Не би трябвало да забравяме, че отглеждаме и се храним с добитък от към 10 000 години. Храната в чинията ни не е просто храна, а отражение на религията и културната ни еднаквост. Днес, месната и млечната индустрия обезпечават работни места на милиони хора, даже и в по-бедните региони на света.

Какво ще се случи с животните

Какво ще стане, откакто спрем да отглеждаме селскостопански животни? Ще изчезнат ли или ще завладяват планетата? Съдбата на милиарди селскостопански животни, няма да бъде в чинията ни. Ако не бихме могли да ги върнем в дивото, то те ще бъдат заклани, изоставени или отглеждани в резервати. По-реалистично е фермерите да забавят размножаването, защото търсенето на скотски артикули, ще е намаляло.

Селскостопанските животни се отглеждат в пъти по-интензивно, в сравнение с при естественото им размножаване. Всички теории, че кравите ще завладяват света, са мощно пресилени.

Хубаво е да се означи, че не всяко животно може да бъде пуснато на независимост. Кокошките, да вземем за пример, са толкоз отдалечени от предшествениците си, че не биха оживели на независимост. Прасетата и овцете елементарно биха се върнали в горите, пасищата и естествената им среда.

Освен това, даже и да спрем да се храним с животни, унищожаването на естествените хабитати и местообитания ще понижи броят им. Говорейки за природата, постоянно е въпрос на баланс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР