Прототипът на литиева клетка от клас 5V, разработен от Tohiba(снимка:

...
Прототипът на литиева клетка от клас 5V, разработен от Tohiba(снимка:
Коментари Харесай

Високоволтова литиева батерия е по-мощна и издръжлива, зарежда се бързо


Прототипът на литиева клетка от клас 5V, създаден от Tohiba
(снимка: Toshiba)

Макар че не е измежду водачите в производството на литиеви акумулатори, японската компания Toshiba може да стане пионер в региона на високоволтовите акумулатори въз основата на литий.

Прототип на такава батерия, създаден от Toshiba, има напрежение 5V и потенциал 1,5Ah, а също по този начин поддържа бързо зареждане и дава обещание 6000 цикъла на зареждане/разреждане. Електрическите принадлежности и транспортни средства ще получат по-мощни самостоятелни източници на сила.
още по темата
Съвременните литиеви акумулатори имат работно напрежение под 4 V. От самото начало на изобретяването на литиевите акумулатори се води битка за увеличение на напрежението, което да обезпечи нараснала мощ и потенциал.

Стъпка напред от 4V на 5V и даже повече с течение на времето ще направи батериите още по-привлекателни от позиция на практическата им стойност, отбелязва PV Magazine.

Революционната батерия на Toshiba се базира на катод с ниско наличие на кобалт и никел. Анодът е изработен от ниобиев титанов оксид (NTO). Катодите са създадени по подобен метод, че да потискат образуването на газ в батерията, което е съществена спънка за изработката на високоволтови литиеви акумулатори.

Прототипът показва впечатляваща резистентност на изхабяване – разрешава до 6000 цикъла на зареждане и разреждане без забележителна загуба на потенциал. „ При тестване батерията показва високо напрежение над 3V, бързо зареждане до 80% потенциал за 5 минути, висока мощ и отличен експлоатационен живот даже при 60 ℃ ”, споделят разработчиците от Toshiba.

Литиевите кафези с високо напрежение ще вдъхнат нов живот на електрически принадлежности, електрически транспортни средства и други устройства, които изискват висока мощ, съчетана с дълго време на работа.

Специално за електрическите транспортни средства ще бъде създадена по-голяма батерия от показаната като първообраз, дава обещание Toshiba. Новият артикул обаче няма да се появи в продажба до 2028 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР