Прототип на Тойота с екипаж Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и

...
Прототип на Тойота с екипаж Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и
Коментари Харесай

Прототип на "Тойота" покори "24-те часа на Льо Ман" за втора победа година

Прототип на " Тойота " с екипаж Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и Фернандо Алонсо завоюва " 24-те часа на Льо Ман ". Автомобилът на японския производител с №8 завоюва за втора поредна година най-престижната конкуренция за устойчивост, откакто приключи с 16 секунди пред другия първообраз на отбора с №7.

Буеми, Накаджима и Алонсо направиха 385 обиколки в границите на едно денонощие. Това е с три тура по-малко от достижението им преди година. Тогава те покриха отдалеченост от 5286.88 километра, а през 2019 година - 5246.01 км.

В конкуренцията участваха 61 екипажа, от които 49 стигнаха до финала.

Освен триумфа в " Льо Ман " екипажът на първообраз №8 победи и с купата в Световния шампионат по устойчивост (WEC). В суперсезона, който стартира с " 6-те часа на Спа " на 5 май 2018 година, " Тойота " №8 на Буеми, Алонсо и Накаджима завоюва пет победи (два пъти на " Спа " и " Льо Ман " и един път на " Себринг " ). В " 6-те часа на Фуджи " и " 6-те часа на Шанхай " успеха беше за " Тойота " №7, а единственият старт извоюван от различен отбор беше " 6-те часа на Силвърстоун ", когато двата прототипа на " Тойота " отпаднаха.

Time for @Toyota_Hybrid to celebrate!#WEC#SuperFinal#LeMans24pic.twitter.com/ZoQAG90j1B
— 24 Hours of Le Mans (@24hoursoflemans) June 16, 2019

На пистата " Сарт " в клас LMP1 първообраз №7 на Майк Конуей, Камуй Кобаяши и Хосе Мария Лопес започва от първа позиция и водеше безапелационно с къса замяна на позициите с другата " Тойота " преди нощните стинтове. Кобаяши зададе доста положително движение през нощта и даде удобен задатък на отбора си.

Около час преди края на надпреварата Хосе Мария Лопес се сблъска с две спукани гуми в границите на две обиколки, като трябваше да влиза поредно в бокса. При аржентинеца се прояви и проблем с сензор.

В последна сметка " Тойота " №8 с Накаджима излезе отпред и приключи надпреварата с задатък от 16 секунди.

Трети финала пресече първообраз на SMP с екипаж Михаил Алешин, Виталий Петров и Щофел Вандорн. Те бяха затворени с шест обиколки от спечелилите.

В клас LMP2 успеха сграбчи протоип на " Сигнатех " с Никола Лапиер, Пиер Тирие и Андре Неграо. Те направиха 368 обиколки, със 17 по-малко от спечелилите в кралския клас. В оспорвана борба екипажът на " Сигнатех " въпреки всичко се оправи с този на " Джеки Чан рейсинг " воден от Хо-Пин Тунг, Габриел Обри и Стефан Ришелми.

Най-интересна по традиция беше борбата в клас LMGTE Pro. Там " Ферари " взе първа победа от 2014 година, откакто екипажът на AF Corse с Джеймс Каладо, Алесандро Пиер Гиуди и Даниел Сера беше най-бърз. Общо пет тима се събраха в една обиколка, като направиха 342 тура в 24-те часа. Зад " Ферари " се подредих " Порше " №91 и №93, а четвърти и пети останаха два екипа на " Форд " №68 и №67.

При дилетантите успеха сграбчи " Кийтинг моторспорт " с екипаж Бен Кийтинг, Йерон Блекемолен и Фелипе Фрага с " Форд " GT.

 Прототип на
© Associated Press
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР