Прототип на мозъкоподобен“ чип може да направи изкуствения интелект (AI)

...
Прототип на мозъкоподобен“ чип може да направи изкуствения интелект (AI)
Коментари Харесай

IBM работи по „мозъкоподобен“ чип, който може да промени играта и да направи AI по-зелен

Прототип на „ мозъкоподобен “ чип може да направи изкуствения разсъдък (AI) по-енергийно ефикасен. Това твърди колосът IBM, който работи по подобен полупроводник, до момента в който опасенията за растящите излъчвания около тези технологии от ден на ден притеглят вниманието.

IBM съобщи, че нейният първообраз би могъл да докара до по-ефективни и по-малко изтощаващи батерията AI чипове за смарт телефони. Ефективността му, изясняват от компанията, се дължи на съставни елементи, които работят по метод, сходен на връзките в човешките мозъци.

За разлика от обичайните компютри, „ човешкият мозък е в положение да реализира забележителна продуктивност, като в същото време употребява малко сила “, съобщи Танос Василопулос, един от учените в изследователската лаборатория на IBM в Цюрих, Швейцария, пред BBC.

По думите му новият тип усъвършенствани чипове биха могли да оказват помощ за осъществяването на огромни и по-сложни интервенции при по-ниска консумация на сила. И да се внедря коли, мобилни телефони, фотоапарати.

„ Освен това доставчиците на облачни услуги ще могат да употребяват тези чипове, с цел да понижат разноските за сила и своя въглероден отпечатък “, добави той.
Превръщане на цифровите технологии в аналогови
Повечето чипове са цифрови, което значи, че съхраняват информация на правилото на двоичната система, формирана от поредици от 0 и 1. Новият чип обаче употребява съставни елементи, наречени мемристори [резистори за памет], които са аналогови и могат да съхраняват доста повече цифри.

Разликата сред цифрово и аналогово може да се съпостави с разликата сред типичен ключ за осветяване с два режима „ on “ и „ off “ и подобен от вида димерен, посредством който се контролира силата на светлината.

Човешкият мозък е аналогов и методът, по който работят мемристорите, е сходен на метода, по който работят синапсите в мозъка.

Професор Феранте Нери от университета в Съри изяснява, че мемристорите са част от така наречен въодушевени от природата компютри, които имитират работата на мозъка. Един мемристор може да „ помни “ своята електрическа история по метод, сходен на синапса в биологичната система.

Взаимно свързани мемристори могат да образуват мрежа, наподобяваща биологичен мозък “, споделя Нери.

Той обаче е внимателен оптимист за бъдещето на чиповете, употребяващи тази технология. Според него достиженията в тази област може да доведат до появяването на чипове, сходни на мозъка, само че все пак създаването на компютър, основан на мемристори, не е лесна задача. А пред необятното му разпространяване ще има редица провокации, в това число разноските за материали и индустриалните компликации, предизвести Нери.

Използването на тези съставни елементи прави новия чип по-енергийно ефикасен, само че той въпреки всичко не е изцяло аналогов. В него има и цифрови детайли, които разрешават внедряването му в съществуващите системи за изкуствен интелект.

В бъдеще IBM се надява AI чиповете в телефоните и колите да бъдат по-ефективни, което ще даде опция за удължение на живота на батерията и създаването на нови и по-мощни приложения.

Те могат също по този начин да понижат количеството вода, належащо за изстудяване на гладните за сила центрове за данни, които се нуждаят от голямо количество електрическа енергия, с цел да работят (б.р. – едно огромно оборудване употребява толкоз електрическа енергия, колкото един приблизително огромен град).

Професорът по осведомителни технологии в университета в Бат – Джеймс Дейвънпорт – съобщи, че откритието на IBM е „ евентуално забавно “, само че предизвести, че чипът не е „ елементарно за потребление “ решение на казуса, а по-скоро „ допустима първа стъпка “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР