Протокол за побратимяване на Кърджали и Струмица (Република Северна Македония)

...
Протокол за побратимяване на Кърджали и Струмица (Република Северна Македония)
Коментари Харесай

Кметовете на Кърджали и на Струмица подписаха протокол за побратимяване на двете общини

Протокол за побратимяване на Кърджали и Струмица (Република Северна Македония) подписаха в наличието на общинските съветници кметовете на двете общини доктор инж. Хасан Азис и Костадин Костадинов.

Пактът за партньорство и другарство бе скрепен директно след гласоподаване на точката в дневния ред на съвещанието на Общинския съвет за побратимяване. А на церемонията участва и археологът, обвързван с Кърджали - проф. Николай Овчаров.

„ Винаги на нас ни е било като задача, искане и предпочитание да имаме по-близки връзки на наши общини със прилежащи страни, в това число и балкански. Това на нас някак ни липсваше. И в този момент по самодейност на нашия представител в Екологичен потенциал Илхан Кючук, ръководител на АЛДЕ, посетихме Струмица, където при срещи с тамошното управление се роди концепцията на побратимяване “, сподели пред присъстващите кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис. Той акцентира, че времето, в което се случва подписването на пакта, дава опция и навежда към отговорност. 

„ Времето ни постанова този акт, който тъкмо в този момент трябваше да се случи, и съм сигурен, че това е следващото доказателство по какъв начин Кърджали е мястото за послания за побратимяване, за превъзмогване на другия от всякакво естество. Кърджали и Струмица дават обръщение за сливане, обръщение за това, че обединени ставаме по-силни, в това число и реализирането на европейската фантазия за обединена Европа ", сподели още кметът на Кърджали.

Думите му поддържа и кметът на Струмица, който уточни по какъв начин историята помни и по-малко положителни моменти, само че съгласно него народите би трябвало да бъдат близки, другарски настроени и да имат визионерски взор. 

„ Побратимяването е методът, и нашите два града го демонстрират, по какъв начин може да се развиват народите на Балканите. Това е една храбра постъпка от страна на двата града в едно характерно време и аз съм повече от сигурен, че извършихме голямо дело, с което ще се гордеят вашите деца, нашите деца и настоящето потомство на Срумица, на Кърджали, на Република България и на Република Северна Македония. “, сподели още в словото си кметът на Струмица.

„ Ние през днешния ден би трябвало да търсим общите черти. Знаем, че не сме в положителни връзки, няма какво да крием, обаче сключването на това побратимяване, съгласно мен, е извънредно значимо от позиция освен за Кърджали, само че и от национална позиция. Защото тъкмо в този момент ние, българите, и хората, които живеят в Република Северна Македония, имат изключителна потребност от контакти. Както постоянно, те ще стартират от локално равнище, уповавам се да продължат и в национално “, сподели от своя страна проф. Николай Овчаров.
Освен кмета на Струмица, делегацията от Република Северна Македония включваше ръководителя на Общински съвет Мариян Даскаловски, секретаря на общината Александър Оджаков и общински съветници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР