Противоречивият износ на оръжие, или как зелените се превръщат в

...
Противоречивият износ на оръжие, или как зелените се превръщат в
Коментари Харесай

Spiegel/Германия/: Оръжейният бизнес на лицемерните Зелени*

Противоречивият експорт на оръжие, или по какъв начин зелените се трансформират в вярата на отбранителната промишленост

Засилване на контрола, по-голямо съблюдаване на човешките права - това беше задачата на светофарната коалиция. Сега плануваните многомилионни покупко-продажби на немски оръжеен тръст с властнически страни от Персийския залив слагат държавното управление на тестване. 

Анализ на Spiegel от Свен Бекер, Рафаел Бушман, Марина Кормбаки, Ралф Нойкирх, Никлас Олшевски, Кристоф Шулт и Гералд Трауфетер

Когато към 40 специалисти по сигурността се събраха по покана на държавния секретар по икономическите въпроси Свен Гиголд в края на ноември, мнозина бяха изумени от състава на кръга: деятели по правата на индивида, дружно с жени-учени и оръжейни лобисти. За разлика от предходни случаи, представители на гражданското общество и промишлеността участваха дружно.

Те трябваше да формулират упованията си за „ народен закон за експорт на оръжие “, в който държавното управление на светофара има намерение да сложи ясни критерии за износа на немско оръжие. Две минути за изявление, без значение дали става дума за съперник на оръжията или производител на оръжие.

Нищо не би трябвало да наподобява като демонстрация на пристрастност. Някои представители на придвижването за мир се надяваха да намерят в Гиголд въпреки всичко зелен и надълбоко набожен християнин, съдружник в битката против износа на оръжие и бяха разочаровани. „ Правим закон не за Конгреса на Зелената партия, а за Светофарната коалиция “, представен е Гиголд от участниците в сбирката.



Износ на оръжия за милиарди долари

Германия е един от най-големите снабдители на оръжие в света и до момента държавното управление на Светофара не е трансформирало нищо в това отношение. Към днешна дата тя е разрешила експорт на оръжие на обща стойност 8,4 милиарда евро, втората по величина сума в историята на Федералната република. Само през 2021 година, последната година на държавното управление на Меркел, тази цифра е по-висока - 9,4 милиарда евро.

Въпреки че " атакуваната " от Русия Украйна регистрира доставки на стойност 2,2 милиарда евро предходната година, към момента остават 6,2 милиарда евро за останалия свят. За съпоставяне, през 2020 година, даже Голямата коалиция, с експорт на оръжия на стойност 5,8 милиарда евро, остана с по-ниски индикатори за износа /минус помощта за Украйна/.

Най-големите купувачи са близки сътрудници като Холандия, Съединени американски щати и Обединеното кралство; покупко-продажбите с Европейски Съюз, НАТО и страните от НАТО възлизат на 5,1 милиарда евро. Но положителни клиенти са още Катар (50 милиона евро), Оман (49 милиона), Египет (28 милиона), Саудитска Арабия (17 милиона) и Обединените арабски емирства (9 милиона), както се вижда от отговора на Министерството на стопанската система на писмен въпрос от депутата от Левите Севим Дагделен. Тоест страни, които не са известни като борци за народна власт и човешки права.

Вярно е, че делът им в общите разноски за разрешителни е намалял. Но обединението също не може и не желае да изостави изцяло тези купувачи. Според SPIEGEL, по-нататъшен плануван експорт за страните от Персийския залив е разполагаем за утвърждение.

Превъоръжаването, извадено от тъмния ъгъл

Всъщност новото федерално държавно управление е приело „ ограничаваща политика за експорт на оръжие “, както се споделя в Коалиционното съглашение. За да създадат това, СДПГ, Зелените и СвДП желаят да основат Закон за надзор на износа на оръжие: наложителни, транспарантни правила за взимане на решения за експорт с акцент върху зачитането на човешките права и интернационалното право. Проектът насочва към зелените. В Предизборната им стратегия се постулира: „ Износът на оръжия и оръжия за диктатури, режими, които нарушават човешките права, и за военни зони е неразрешен “.

Признание, което като че ли идва от друга ера. Операцията на Русия в Украйна измъкна превъоръжаването от запуснатия ъгъл и я трансформира в център на немската политика. Това, което през вчерашния ден се смяташе за обидно, през днешния ден става настоящо. Така ценностната външна политика, която Зелените изписаха на знамената си, е сложена на тестване.

Пример за това е Законът за надзор върху планувания експорт на оръжие. Проект по този мотив трябваше да е подготвен до края на 2022 година, само че се отсрочва. Първите акценти от това, подкопават упованията на мнозина, които се надяваха на повишение на морала в бизнеса с оръжия.

Престижният план за зелена външна и икономическа политика може да се трансформира в книжен тигър - още един образец за това по какъв начин зелените идеали и действителността слагат партията пред алтернатива.

В същото време зелените заемат лидерски позиции. Износът на оръжие е разрешаван от Министерството на стопанската система на Робърт Хабек. Неговата Камара на представителите също по този начин написа Закона за надзор върху износа на оръжия - с присъединяване на Аналена Барбок, която също дава отговор за външното министерство, ръководено от Зелените. Хабек и Бербок биха могли да трансформират политиката на Германия в региона на въоръжаването, само че те заобикалят да вършат това.

Нахлуването на Русия в Украйна анулира правилото на Германия да не доставя оръжие в зоните на военни спорове. Канцлерът Олаф Шолц (SPD) разгласи това в речта си за " повратните времена ", само че никоя друга партия не се включи по-бързо от по принцип про-мирната Зелена партия. Ако бяха единствено те, немските бойни и стрелкови танкове от дълго време щяха да са на въоръжение в Украйна. В четвъртък държавното управление в действителност разгласи доставката на Украйна на главните бойни танкове от модела Marder.

Ала в партията последователно нараства страхът, че под въздействието на „ смяната на времето “ износът на оръжия към спешни зони като цяло ще бъде узаконен, а оръжейните покупко-продажби с проблематични сътрудници също могат да послужат за образуване на съюзи против Русия. Самата Бербок провокира тази угриженост със запаметяваща се тирада на конгреса на Зелената партия през октомври.

Шокираните делегати от Зелената партия

Барбок сподели пред 800 делегати, че има моменти, " когато нашите полезности и правила се сблъскват ". Spiegel заяви по-рано, че федералното държавно управление е разрешило износа на оръжие за Саудитска Арабия макар оръжейното ембарго заради присъединяване на монархията във войната в Йемен и присъединяване й в убийството на държавния критик Джамал Хашоги.

Доставеното оръжие - материали за съоръжение и въоръжаване на изтребителите Tornado и Eurofighter - е част от плана на Европейската общественост, оправда се Барбок. Според нея договорите са сключвани от остарялата власт. След известно настойчиво мислене Хабек и тя стигнаха до извода, че „ желаеме и се нуждаем от повече европейско съдействие в региона на въоръженията “, сподели тя.

Удивително пояснение: „ Защото другояче тези 100 милиарда в никакъв случай няма да са задоволителни “ , сподели Бербок, имайки поради специфичните активи за Бундесвера. — И не желая да спестяваме още повече от общественото обезпечаване и тогава на Лиза няма да останат средства за децата, които обезверено се нуждаят от тях. Имаше поради министъра по фамилните въпроси от Зелените Лиза Паус.

Оръжие за диктаторите с цел да се финансира базовата прехрана на децата? Мнозина от делегатите бяха ужасени от приказките за " морално изнудване ". Сякаш с цел да смекчи шока, Барбок въпреки всичко разгласи приемането на Закона за надзор върху износа на оръжие. Акцентите станаха обществени два дни по-рано, несъмнено, неслучайно.

Износът на оръжия е загадъчен бизнес, тъй че държавните управления рядко би трябвало да се оправдават за него. Светофарната коалиция се зае да хвърли малко светлина върху това. Сега за това й припомня личният й народ.

„ Разбира се, федералното държавно управление не е склонно да написа закони, които лимитират свободата му на деяние, само че тъкмо това настоявам аз, като парламентарист, за Закона за надзор върху износа на оръжия “, споделя депутатът от Зелената партия Сара Нани. Той би трябвало да включва ясни критерии на политиката за сигурност за това кои оръжия къде би трябвало да отиват.

Новият закон би трябвало доста да понижи дискреционните пълномощия на актуалните, както и на идващите федерални държавни управления. “

В Министерството на стопанската система министерствата, под управлението на държавния секретар Гиголд, работят по плана на закона. 53-годишният Гиголд е протестант, водач на лявата партия и икономист, само че не е пацифист. Не му е проблем да удря по главите старите приятели.

„ Ако следвате инструкциите на държавния секретар Гиголд, тогава законът не дава отговор на обещанията на съдружното съглашение “, споделя Арнолд Уолраф. Бившият президент на Федералната работа за надзор на износа наблюдаваше немския експорт на военни оръжия от 2007 до 2017 година, а през днешния ден поучава църкви. От позиция на Уолраф, отстъпките за промишлеността са прекомерно огромни. Той упреква Гиголд в " предстоящо отвращение ".

Германското несъгласие би трябвало да бъде отстранено

Оръжейните лобисти, в противен случай, хвалят Гиголд като прагматик, те биха желали да се придържат към съществуващата правна позиция. Правата на индивида и върховенството на закона към този момент играха роля в разрешителните, само че държавното управление ги разграничи по род: беше строго във връзка с стрелковите оръжия, които също можеха да се употребяват за угнетяване на съперниците на режимите.

Но то беше обилно с фрегатите и подводниците. " Каквото плава, то си и отива! " - както един път сподели министърът на СвДП Ханс-Дитрих Геншер. Но в бъдеще би трябвало да бъде по този начин: тези, които нарушават правата на индивида и интернационалното право, по предписание не получават нищо. Това обаче може да навреди на промишлеността, изключително на корабостроителниците. Но Гиголд откликва на желанията им.

Засега федералното държавно управление може да наложи несъгласие върху износа на военна техника, създадена от европейски сътрудник, само че чиито съставни елементи се доставят от Федерална република Германия. Чуждите отбранителни концерни от време на време са толкоз раздразнени от това, че създават артикули без нито един немски винт. Прословутата „ Германска независимост “, както постоянно се назовава в рекламните текстове.

Нито една страна от Европейски Съюз няма да разреши да бъде уговорена по отношение на нейния личен експорт.

Кристиан Мелинг, специалист по сигурността

В бъдеще този принцип би трябвало да бъде отстранен. " Германия няма право на несъгласие. Аз съм за това ", сподели министърът на защитата Кристин Ламбрехт (SPD) в писмо, изпратено неотдавна до евродепутатите. Въпросът дали ще бъде доставено военно съоръжение на размирна страна би трябвало да се реши с болшинство в Европейски Съюз - при положение на подозрение гласът на Германия ще бъде отритнат. Гиголд приказва за европеизацията на експортния надзор, той се гордее с това. Критиците на милитаризацията се опасяват, че Германия ще се откаже от последния си лост.

Брюксел от дълго време се пробва да укрепи европейската отбранителна промишленост. Комисията, Народното събрание, държавите-членки се застъпват за хармонизирането на националните разпореждания за експорт. Но разногласието е дали разпоредбите би трябвало да бъдат еднообразно строги или еднообразно свободни. От позиция на Франция по-строги ограничения като тези на Германия са изключени. Това стана ясно от еврокомисаря по търговията Тиери Бретон.

Зеленият евродепутат Хана Нойман, въпреки това, приканва Берлин да остане корав. „ Във всички области на политиката правилото е, че това, което не е общо, е най-малкият общ знаменател или компромис, който може да бъде реализиран “, споделя Нойман.

Защо Европейски Съюз би трябвало да се придържа към най-широкото и едва пояснение точно във връзка с рисковите военновременни оръжия, тя не разкрива. Тя се надява немските стандарти да се трансфорат в европейски.

Кристиан Мьолинг, началник на програмата за сигурност и защита в Германското сдружение за външна политика, споделя, че това е нереалистично: „ Възможно е повече европейско съдействие, само че не при чисто немски условия. Нито една страна от Европейски Съюз няма да разреши да бъде уверена по отношение на износа си, “ споделя той. СВДП вижда същото. „ Искаме повече европейско съдействие, което също по този начин ще обезпечи доставки на оръжия за някои трети страни “, споделя Хаген Райнхолд, представител на Икономическия комитет за експорт на оръжие.

Правилата на федералното държавно управление във всеки случай имат лимитирано влияние върху пазара на оръжие. Ръководителите на доста компании от дълго време са разбрали по какъв начин да мамят контрола върху износа - колкото и корав да е той. Това се потвърждава от поверителни документи от Hensoldt AG, обществено търгуван производител на отбранителна електроника. Технологията на Hensoldt се употребява в доста европейски оръжейни планове като Eurofighter. Федералната република има 25,1% от акциите на компанията.

През есента The MIRROR описа по какъв начин Хенсолд съумява да прокара доставки за Саудитска Арабия макар възбраната за експорт. За задачата баварската компания употребява задграничните си филиали във Англия и Южна Африка. Тази процедура може да бъде спряна от федералното държавно управление с новия закон. Но съгласно заинтригуваните страни, това не е по този начин просто.

Друга малка врата е планувана от интернационалните съглашения. През 2019 година Франция и Германия подписаха Споразумението за надзор върху износа на оръжие. Федералната република се ангажира да не пречи на износа на френски оръжия, в случай че немските съставни елементи са единствено дребна част от общия план. Оттогава немските производители на оръжие съумяха законно да доставят с въоръжение страни като Саудитска Арабия посредством френските стратегии.

Разширяване на експортните принадлежности

Документите на Хенсолд демонстрират по какъв начин лобистите на компанията са лобирали Испания да се причисли към съглашението, което също се е случило през септември 2021 година Презентация от септември 2022 година на отдела за лобиране на Хенсолд демонстрира по какъв начин той възнамерява да употребява тази разширена оръжейна договорка, с цел да доставя своите артикули даже на властнически страни. Документът е владеене на Spiegel.

Договорът планува " разширение на набора от експортни принадлежности ", беше казано от Хенсолд през септември. Още по-добре е, че Италия явно също би трябвало да се причисли към съглашението. Пропуските ще изчезнат толкоз постепенно.

Когато бе категорично запитан, Hensoldt AG отхвърли да употребява интернационалното съглашение като малка врата за улеснение на износа към страни като Саудитска Арабия. Фирмата " съблюдава използваните интернационалните съглашения, закони и разпореждания ", сподели неин представител.

Конфедерацията се признава за безсилна. Невъзможна е " интервенция в оперативните бизнес решения ", считат от Министерството на стопанската система. В същото време държавното управление подписа поверително съглашение за сигурност с Хенсолд, съгласно което федералното държавно управление би трябвало да даде единодушие за " сензитивните действия " на концерна.

Презентацията на Hensoldt AG изброява „ стратегически въпроси за износа “, в това число доставки на оръжие за най-вече властнически страни в района на Персийския залив. За артилерийската система за ориентиране Cobra съставените елементи на Hensoldt AG трябваше да бъдат доставени в Обединените арабски емирства. Може с убеденост да се допусна, че Министерството на стопанската система ще се съгласи, написа Хенсолд.

Други стратегически планове включват радари за военни кораби, които ще бъдат доставени на Саудитска Арабия, в този случай на Съединените щати. Това е мястото, където федералното държавно управление преглежда настояването, споделиха те. Освен това явно към този момент са били планувани доставки на радари за Кувейт и Египет. Така предварителна поръчка за доставка до Кувейт на обща стойност сред 150 и 200 милиона евро беше позволена позитивно малко преди промяната на държавното управление през ноември 2021 година Според презентацията износът за Египет също е утвърден по време на Голямата коалиция. Сега очевидно идва ред на втора партида. Очаква се разрешението да бъде обещано при започване на тази година, сподели Hensoldt AG.

Не е ясно дали Светофарната коалиция към този момент е взела решение по настояванията. Хенсолд отхвърли да разяснява " упоменатите, отчасти настоящи планове и такива в развой на утвърждение ", както направи и Министерството на стопанската система.

* Заглавието е на https://aftershock.news/

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР