Противоречиви свидетелски показания, разминаване във фактите, описани в тях, колебания

...
Противоречиви свидетелски показания, разминаване във фактите, описани в тях, колебания
Коментари Харесай

Мистерията е на моряшки възел! Свидетелски показания завързаха драмата около Дебора

Противоречиви свидетелски показания, разминаване във обстоятелствата, разказани в тях, съмнения и неустановеност, садистична свирепост при нападението над 18-годишната Дебора и изрично отказване от страна на юриста на обвинявания в тежкото закононарушение Георги Георгиев. Това демонстрират данните, отразени в протоколите от разпитите, извършени досега и в съдебно-медицинската експертиза, написа уеб сайтът „ За истината “.

Първата съдебно-медицинска експертиза, е осъществена от лекар Теодор Стаматов на 29 юни т.г. Тогава той е посетил потърпевшото момиче в отделението по неврохирургия на университетската болница в Стара Загора, прегледал го и се е срещнал с здравната документи от историята на болестта, в която не е отразена приемната диагноза.

Множеството пострадвания на Дебора са обработени под местна упойка, била й е направена и компютърна томография (скенер). Съдебният доктор установи „ травматичен оток, кръвонасядания и охлузвания на лявата половина на лицето и клепачите, кръвоизлив в лявото око, строшаване в региона на синусите и разтърсване на мозъка “.

Описани са в детайли и 21 порезни рани по тялото, които съгласно доктор Стаматов имат характерностите да са получени от пострадвания с макетен нож. Останалите травматични увреждания съгласно него са породени от тъпи предмети.

Заключението на експертизата е, че описаните трамватични увреждания са предизвикали на потърпевшата краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота, а по свидетелски показания следва да се реши дали претърпяното мозъчно разтърсване е съпроводено с цялостна загуба на схващане.

В текста на експертизата на никое място не са посочени 400-те шева на раните, въпреки районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова да съобщи на конференция на 30 юли, че те били преброени от лекаря, изготвил експертизата. Броил ли е шевовете, попитахме и ортопеда доктор Стоян Петров, обработил първи Дебора в Спешния център.

Отговорът му бе, че в един миг се уморил да шие, тъй като на по-дългите сечения е правил до 15 шева.

На потърпевшата Дебора не са били осъществени редица медицински проучвания.

Например не е взета кръвна проба за опиати, сподели доктор Стоян Петров, съгласно който това не било негово обвързване, „ имало си полиция “. Но в протокола от полицейския разпит на майката на жертвата – Ивилина е записано, че тя сама поискала да й създадат подобен тест.

Казали й да купи тест от аптеката, в който били посочени 4-5 субстанции, само че резултатът бил негативен: “Докторът (не посочва името му) ми сподели, че в случай че е имало упойващи субстанции, е щяла да реагира на теста “, декларирала майката пред проверяващите.

В експертизата няма данни (от историята на заболяването) дали на Дебора е осъществявано кръвопреливане и проучване на кръв за анемия, няма отразена консултация с реаниматор и психиатър поради шоковото положение, в което се допуска, че е била. Тази консултация е безусловно нужна, споделиха правосъдни лекари.

Пред „ За истината “ доктор Стоян Петров изясни, че при култивиране на раните на момичето, е разговарял с него – то било контактно, само че комплицирано.

При полицейски разпит съседка на Дебора, при която тя изтичала за помощ след нападението, споделя, че била обезобразена, от раните й течала кръв, а тя изглеждала в потрес, не серпантина да се движи и да повтаря „ нападнаха ме, нарязаха ме, кръвта ми изтича, ще припадна “. Но до момента в който било в жилището й момичето твърди, че не изпитвала никаква болежка. И едвам в болничното заведение схванала, че има строшен нос, голям брой порезни рани и охлузвания.

Първоначалните полицейски разпити, по данни на „ За истината “, съдържат показания на жертвата и на хипотетичния принудител, на родителите на Дебора, на нейния предходен съкровен другар Росен и на още няколко очевидци, призовани по първото досъдебно произвеждане против обвинения за нападението Георги Георгиев. Второто бе формирано на 29 юли т.г. за закани за ликвидиране към Дебора.

На момичето са осъществени разпити в два поредни дни – на 27 и 28 юни от разнообразни проверяващи служители на реда. Свидетелските показания в двата протокола съответстват – по какъв начин мъжът е влезнал в детската стая, където тя седнала след баня по табиет с хавлията си, по какъв начин изглеждал като фигура и телосложение, с какви облекла е бил облечен, по какъв начин тръгнал към нея и това бил последният й спомен, а идващото, което си спомняла е по какъв начин си плиска лицето в банята на съседката си и така нататък Но в показанията й от първия разпит тя споделя:

“Не мога да съм сигурна кой беше мъжът, който видях през вчерашния ден в стаята си…пак споделям, че по фигурата и част от брадата му, която видях, тогава си помислих, че това е приятелят ми Георги. Не видях обаче лицето му и не мога да съм сигурна, че е той “.

При втория разпит обаче Дебора твърди, че черните облекла и маратонките на маскирания мъж, била виждала и преди, а телосложението и брадата на нападателя, макетното ножче и изключително мириса на парфюма „ Черна орхидея “, който приятелят и употребявал постоянно, й дават учредения да твърди, че мъжът, появил се в рамката на вратата й, маскиран и със сини медицински ръкавици, е бил точно Георги, само че той нямал ключове за жилището. Дебора изяснява, че постоянно забравяла да заключва входната врата, а майка й го удостоверява.

А съседи от кооперацията не са свидетелствали пред пристигналите на мястото на произшествието служители на реда да са чули шумове, кавги или писъци от жилището на насиленото момиче.

Свидетелските показания на жертвата са основата върху която прокуратурата построява обвинителната си теза. Свидетел на обвиняването, мъж от село Братя Кунчеви, където е непрекъснатият адрес на Георги Георгиев, твърди, че вечерта на 26 юни го е закарал с автомобила си до Стара Загора, изчакал го 15-20 минути и след това се върнали дружно в селото.

В показанията си е показал марката и регистрационния номер на автомобила си, което значи, че камерите на пътя сред Братя Кунчеви и Стара Загора би трябвало да са записали това придвижване, както и в какъв брой часа колата е минала в двете направления.

В показанията на майката на Дебора от първичния й разпит, се съдържат подробни данни по тази причина къде живее момичето, къде учи, кои са приятелите й. Споделя и усещания на щерка си, че предходният й другар Росен бил хазартна персона и употребявал трева. По думите й сред тях не е имало спорове, разделили се и той бил за малко в чужбина.

Като се върнал отново се срещали с Дебора, само че криели връзката си. В протокола от разпита на Росен обаче е записано, че след раздялата им в края на 2022 година поддържали само другарска връзка. Росен е бил разпитан като последният, който Дебора твърди, че е бил в дома й същата вечер за към час, преди нападението против нея.

За Георги майката споделя, че бил доста ревностен, съгласно щерка й, твърди, че е виждала и чатове сред двамата, в които той пишел на Дебора „ ще ти счупя главата “. В последните две – три седмици приятелят й я заплашвал да й отреже главата, в случай че му изневери, само че директни очевидци на тези закани нямало, показва Ивилина.

По часове тя споделя какво се е случило на Дебора на 25 юни и на идната заран. След като получила позвъняване от брачна половинка си през нощта на 26 против 27 юни, тя пристигнала бързо в Спешния център и останала с щерка си, а по-късно й в неврохирургията, където Дебора била настанена за лекуване и наблюдения.

В болничното заведение отишъл и бащата Красимир, с който измъчваното грубо момиче живее в Стара Загора. В показанията си той споделя, че за финален път се е видял с Дебора в жилището им на 24 юни, след това отпътувал на работа в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, където е механик.

На 25 юни щерка му отишла в Шаново на посетители при майка си, която живее там дружно с 8 годишния им наследник. В деня на закононарушението – 26 юни, останал да пренощува в фамилната им къща в близко село и споделил на Дебора, че вечерта няма да се прибере.

В свидетелските показания на съседката на Дебора, за които към този момент споменахме един път, тя разказва в детайли по какъв начин момичето я потърсило за помощ, в какво положение и с какви рани е било, както и че по-късно разкрила кичури от косата й, които предала на служителите на реда, пристигнали на оглед.

В показанията си от 28 юни, които Георги е дал в наличието на юрист, твърди, че не е напускал Братя Кунчеви, споделя, че имал фотоси и очевидци по тази причина. С Дебора се познавал от 4-5 месеца, а последният им видеочат в „ Инстаграм “ бил на 26 юни към 23:10 ч. По-рано същия ден споделил на приятелката си, че ще бъде на рожден ден в селото.

Двамата Имали спогодба да се видят по-късно вечерта в жилището й и Георги чакал Дебора да му написа по кое време да отиде у тях, тъй като пътят до Стара Загора бил към половин час. В 23:20 ч., до момента в който бил в банята, тя му писала че някой й звъннал на вратата, само че не схванала какво е станало.

След това тя спряла да му дава отговор. По време на чата Дебора му споделила, че е пушила трева и „ се държеше в извънредно положение. Не съм мърдал от нас, през вчерашния ден пристигнаха служители на реда в къщи и ме водиха “ е споделил още Георги по време на разпита. („ За истината “ икономисва огромна част от интимните детайлности за връзките сред двамата, споделени по време на разпитите, от етични съображения).

Аргументите на отбраната

В молба до наблюдаващия прокурор, подадена незабавно след първичното задържане на Георги Георгиев, юристът му Валентин Димитров упорства за прецизиране на обвиняванията и за привличането му като обвинен по член 130 от Наказателен кодекс, който е за причиняване на лека телесна щета.

Защитникът е изискал връзката сред Георги и Дебора в „ Инстаграм “ от 26 юни, открита от полицейските чиновници в наличието на обвинения, да бъде завършена по съответния процесуален ред и да бъде приложена по досъдебното произвеждане.

Адвокатът на обвинения упорства още за:

Експертизи, които да потвърдят дали по облеклата на Георгиев е открит биологичен материал;

Вземането на кръвна проба и назначението на химическа експертиза, която да откри има ли наркотични субстанции или други опиати в кръвта на пострадалата;

Да се откри дали очевидецът, който твърди, че е возил Георгиев, има удостоверение за ръководство на МПС, защото от показанията му ставало ясно, че той е с начално обучение. А в случай че същият е показал тапия за главно обучение, да бъде тествана истинността й;

В друга тъжба от 1 юли т.г. юрист Валентин Димитров оспорва наложената от Районния съд в Стара Загора мярка за неотклонение на Георгиев по формираното против него второ досъдебно произвеждане за отправени закани за ликвидиране като незаконосъобразна и постановена при нарушаване на процесуални правила.

Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР