Противопоставянето между Продължаваме промяната“ и ГЕРБ придобива форми на открита

...
Противопоставянето между Продължаваме промяната“ и ГЕРБ придобива форми на открита
Коментари Харесай

Цветанка Андреева: Партиите да отчетат нуждата от коалиция в предизборните си кампании

Противопоставянето сред „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ придобива форми на открита война. Но единственият триумф след изборите ще бъде дали може да се сформира постоянна и смислена коалиция. Много бяха дефицитите в ръководството на държавното управление на „ Продължаваме промяната “, отпред с министър председател Кирил Петков. Игрите с енергийната и газова сигурност демонстрираха, че той не може да борави със системите за сигурност.

Предизборната коалиция сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ беше надълбоко невъзможна и заради тяхното друго отношение във връзка с „ Газпром “ и газовите доставки. Ставаш добра политическа мощ, когато съумееш да бъдеш съпротива – това ГЕРБ го потвърди. Сега те би трябвало да преодолеят изолацията, която се пробват да им наложат извън.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Цветанка Андреева. Предизборната акция следва логиката на разпада на последното 47 Народно заседание, което прибързано и съдбовно свърши и изчерпа живота си. „ Конфронтацията, която се наложи в него, в хода на акцията още повече се изостря. Противопоставянето сред „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ добива форми на открита война “, акцентира тя. Според нея в предизборната конюнктура властта е съществена цел, само че след изборите тя се трансформира в отговорност. Сега сме в стадий, в който властта е цел за всички партии.

„ По пътя към тази цел всички средства са разрешени, само че всички участници в изборите би трябвало да знаят, че триумфът, който обществото вижда е друг от техните предизборни визии. Единственият триумф във вечерта на 2 против 3 октомври ще бъде, в случай че има индикации, че в страната може да се образува дълготрайна, здрава и смислена коалиция, която да ръководи в Народното събрание и да излъчи изпълнителна власт “, предизвести политологът. Цветанка Андреева дефинира като липса на подготвеност и носене на ясна отговорност държанието на участниците в политическия развой. „ Работата на политиците е да гледат и да мислят стратегически напред, те работят с категорията бъдеще и би трябвало да ни дадат отговор по какъв начин си показват нашето развиване отсега нататък ”, акцентира тя.

Политологът разяснява тежкия случай в Бургас, при който в опита си да спрат рейс, пренасящ мигранти, двама служители на реда изгубиха живота си. Цветанка Андреева напомни, че мигрантският напън не се е случил нощес, а участва от няколко години. Така че през днешния ден, когато първите мъже в ръководството вършат изказвания дано да знаят, че не всичко стартира от тях, добави тя. „ Мигрантският проблем няма да бъде решен с репресивни дейности, а с дипломация. Турция доста добре следи всички мигрантски потоци на своя територия и тя знае накъде се плануват тези мигрантски групи. Контактите, които установяваше Бойко Борисов с Реджеп Тайип Ердоган, бяха доста решаващи за справяне с мигрантския поток “, акцентира Цветанка Андреева.

Много бяха дефицитите в ръководството на държавното управление на „ Продължаваме промяната “, отпред с министър председател Кирил Петков. „ Въпреки че оперативното време от 6 месеца е прекомерно малко, ние като че ли не видяхме ход на знаковите промени, които те обещаваха, когато пристигнаха на власт, с които обществото ги натовари и легитимира появяването на това ново болшинство, на тази нова коалиция, която се построи и стоеше идеологически доста неуместно, само че в последна сметка беше позволена от обществото. Не единствено неналичието на политическа воля, освен несъгласията в обединението, само че неналичието и на професионален опит да управляваш страна си споделиха думата “, съобщи Андреева.

Игрите към енергийната и газова сигурност през тези 6 месеца, в които Петков беше на власт, демонстрираха, че той не може да борави със системите за сигурност в страната. „ Кирил Петков даде обещание нещо, което не се случи – сключване на дълготраен контракт за доставка на полутечен газ. Той даде обещание това преди няколко месеца след прибирането си от Съединени американски щати. Тогава стана ясно, че едно е да договориш два танкера, напълно друго е да подсигуриш дълготраен контракт. Това значи да подсигуриш националната сигурност и да не подложиш на риск българската стопанска система “, акцентира политологът.

Според нея Петков и Политическа партия не са си дали задоволително добре сметка още при започване на войната на Русия против Украйна, че газът ще бъде употребен като оръжие. Те не са се вслушали в предизвестията на водещите международни специалисти в тази област.

„ Политиците ни трябваше доста добре да осъзнаят, че ще взимат решения в доста тежка обстановка на война. Цялото им държание трябваше да бъде доста по-отговорно. Сключване на дълготрайни контракти, инспекция на ДАНС от какви компании купуваш. Тази седмица виждаме нов корупционен скандал, в който е забъркана четворната коалиция. Те са купували „ синьото гориво “ през румънска компания, благосъстоятелност на „ Газпром “. Не са ли ревизирали посредством ДАНС компаниите, от които купуват? Този скандал припомня доста абсурда с „ Джемкорп “, където на по-късен стадий службите откриха, че има проблем със собствеността. Това приказва или за преднамереност в държанието на някогашните ръководещи или за непросветеност. И двете не са положително опрощение и водят до рухване от власт. Липсва визионерство, потъваме в кавги “, съобщи Андреева.

Според нея обединяването на „ Демократична България “ с „ Продължаваме промяната “ е надълбоко невероятно, в това число и поради отношението им към газа. „ Как те биха могли да вършат през днешния ден и на следващия ден една и съща акция, когато последователите на едните са на митинг против президента, а другите в лицето на Кирил Петков споделят, че Радев няма да играе на тези избори и с него няма да се занимаваме. Вижте и отношението им към газа. Всичко, което Демократична България подлага на критика за обвързване с „ Газпром “ се оказва процедура на „ Продължаваме промяната “. Има нещо доста по-дълбоко от невъзможността да се случи тази коалиция “, съобщи политологът. Тя уточни още един парадокс обвързван с оповестяването на листите с кандидат-депутати от Политическа партия. „ Абсурд е да можеш да сътрудничиш с отцепниците от „ ИТН “, а да не можеш да потърсиш коалиция с сякаш най-близкия ти идеологически сътрудник. Ако на тази база ще предлагаш бъдещо ръководство, то е провалено занапред “.

Цветанка Андреева означи, че Политическа партия и техните съдружни сътрудници ни оферират освен още от същото, те желаят да облекат неуспехите си в нови облекла. „ Предлагат ни да ни ръководи същата коалиция, която се провали като политики. Предлагат ни същата скица за газа, която ни докара до тази рецесия. Кирил Петков ни предлага още от същото и във връзка с арестите, за които съдът се произнесе, че са противозаконни. Вместо да регистрира, че те са били политическа принуда и не това е методът да правиш правосъдна промяна “, съобщи Андреева.

Според нея политиците би трябвало да търсят „ факторите на непоклатимост, а не свадите. Това ще ги направи смислени “. Тя счита, че огромното предизвикателство пред Политическа партия е тяхното оставане като дълготраен индивид в българската политическа система. ГЕРБ влизат мощни в тази акция, тъй като потвърдиха, че могат да живеят в положение на съпротива. „ Обвиненията, че са партия на клиентелата и че ще се разпаднат доста бързо, в случай че нямат власт, се оказаха несъстоятелни. Ставаш същинска политическа мощ, когато можеш да си съпротива. Това ГЕРБ го потвърди. Сега значима задача е превъзмогването на изолацията, в която желаят още веднъж да ги слагат. Те би трябвало да потвърдят, че не са изолационистка политическа организация, а в противен случай други са тези, които изолират опцията да се сформира коалиция “, сподели Андреева.

Тя дефинира като мощен ход това, че още след разпадането на Народното събрание са обрисували няколко пункта въз основата, на които може да се образува съдружно болшинство. „ Това болшинство, което на два пъти беше дейно в предишния парламент – по този начин нареченото евроатлантическо болшинство “, съобщи политологът. Цветанка Андреева акцентира, че критерият за триумф на тези избори ще бъде това дали можеш да управляваш или не: „ Знаейки че ще има потребност от съдружно ръководство, би трябвало всички партии да отчетат това в предизборните си акции “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР