Противоепидемичните мерки са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на

...
Противоепидемичните мерки са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на
Коментари Харесай

Кацаров: Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да не стигнем до грозните ситуации от миналата година

Противоепидемичните ограничения са задоволителни, те са такива, каквито подхождат на обстановката, съобщи пред Българското национално радио служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

По думите му при прецизно съблюдаване на ограниченията това ще разреши малко време, в което те да бъдат прилагани, в случай че не се съблюдават - може да се наложи да се приложат и по-строги.

" Целта на ограниченията е да понижим натиска върху лечебните заведения и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid заболели, с цел да не се стигне до грозните обстановки от предходната година, когато имаше умиращи заболели пред входа на лечебните заведения, тъй като няма къде да бъдат признати. Това няма да го допуснем ", уточни министърът.

Д-р Кацаров съобщи, че е притеснителна смъртността при инфектираните с ковид:

" Смъртността е директно обвързвана с имунизирането на възрастните хора. Затова имунизацията на възрастните е мой приоритет, само че преди този момент не беше по този начин при започване на имунизационната акция - те бяха сложени в 4 група за имунизиране ", съобщи той.

Той упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре имунизацията с " Астра Зенека ", след което я е разрешил, само че вследствие на това в този момент няма искащи да се ваксинират с тази ваксина:

" Имаме контрактувани 4,5 млн. ваксини и никой не желае да се имунизира с тях ", добави той.

По думите на здравния министър, страната се е провалила с метода, по който е управлявала процеса на имунизиране през цялото време.

" Това докара до основаване на отрицателни настройки по отношение на имунизациите, които в този момент е доста мъчно да бъдат преодолени. Липсата на задоволително имунизирани хора е разликата сред нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече инфектирани хора, само че по-малко умряли, при нас е противоположното - не чак толкоз доста инфектирани, само че повече умряли ", уточни Кацаров.

Здравният министър акцентира още, че ограниченията на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на имунизиране.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР