Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,

...
Противоепидемични мерки ще бъдат въведени от 18 юли в региони,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Мерките се връщат от 18 юли, първи са София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник

Противоепидемични ограничения ще бъдат въведени от 18 юли в райони, които са във фаза 1 от Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. Това все още са към една трета от страната - София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник. Това сподели пред публицисти в Пловдив основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му има растеж и в други райони и е " явно за всички, че стартира вълна ". Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и обществени заведения, по опция - работа от разстояние, опит за съблюдаване на разстояние от 1,5 метра, изясни Кунчев. По думите му те ще бъдат въведени със заповеди на шефовете на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от районите влезе във фаза 2, ще има национални ограничения, важащи за територията на цялата страна.

Днес София-град влезе в алената зона с над 250 на 100 хиляди инфектирани с ковид на двуседмична база. Очаква се до дни в алената зона да влязат Бургас и Варна. Областите са към този момент в Етап 1 и на картата на епидемиологичната конюнктура по райони.

От Здравното министерство пък разпространиха признатата актуализация в Плана за справяне с пандемията, който планува съответни ограничения, които да бъдат въвеждани по отношение на развиването на пандемията.

При срещи с общопрактикуващи лекари Кунчев е известен, че в една междинна процедура минават по 15 души дневно, които имат признаци на болестта. В огромната си част то минава относително по-леко, изключително при хора в дейна възраст, които нямат хронични болести, изясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, само че не постанова в множеството случаи болнично лекуване.

Ще дадем наличните проби, които имаме в РЗИ, на здравните заведения и общопрактикуващите лекари, сподели Кунчев. По думите му към този момент е контрактувано с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да възстановят опцията за издаване на посоки за бързи антигенни проби. Личният доктор би трябвало да може да прави всичко, с цел да сложи диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, разяснява Кунчев. Според него би трябвало НЗОК да позволи на лекарите на първа линия да издават посоки и за ПСР проби.

Според основния държавен здравен контрольор имунизациите пазят от тежко протичане и гибел при разновидността Омикрон, само че не защищават на 100 % от заразяване. Има доста хора с трето заразяване, което демонстрира, че и имунитетът след боледуване също се заобикаля от Омикрон разновидността, добави Кунчев. Той заяви, че в края на септември, началото на октомври се чакат модифицирани ваксини, които да са по-насочени към този вид на вируса.

Ангел Кунчев взе участие в професионален семинар на тематика „ Комуникация сред лекари и пациенти по проблемите на имунизациите “, който се организира в Медицинския университет в Пловдив. Дискусията е за експерти в доболничната помощ, чиновници на РЗИ - Пловдив, студенти и преподаватели от медицинските университети.
ТЕМА преди 2 часа 874 преди 3 часа 1598 преди 3 часа 894
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР