Противниците на френското предложение за започване на преговори за членство

...
Противниците на френското предложение за започване на преговори за членство
Коментари Харесай

Протести в РСМ и Албания

Противниците на френското предложение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ ще провеждат блокади в няколко основни места в страната.

Ще има блокади към постройката на държавното управление и на автомагистралите Щип-Велес, Струмица-Радовиш и Плетвар-Прилеп. Основни уредници на митингите и блокадите са ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и крайнолявата и проруска групировка " Левица " на Димитър Апасиев.

Според тях приемането на френското предложение ще значи " Българизация на Македония ". Това ще бъде седмият митинг в страната. Следващият ще бъде в неделя в 19.00 часа пред Министерския съвет в Скопие.

По време на вчерашния митинг Мицкоски изрично се опълчи на вписването на българите в Конституцията. " Аз ви убеждавам, че Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ няма да поддържа никакви конституционни промени... Македонската общност би трябвало да е сигурна, че каквото и да се случи с това национално изменничество и злополучие, което се готви да извърши държавното управление на СДСМ и ДСИ, Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ в Народното събрание няма да го одобри. За това са нужни 80 депутати, бъдете сигурни, че те нямат тези 80 депутати и това би трябвало да е ясно на всички както в Македония, по този начин и отвън Македония”, сподели Мицкоски.

Вчера стана ясно, че " Албанският алианс " на Зиядин Селе приключва всякакво партньорство с ВМРО-ДПМНЕ, което на процедура слага в политическа (коалиционна) изолираност ВМРО-ДПМНЕ. Останалите албански обединения вземат участие в държавната коалиция.

Както и при предходните митинги по този начин и нощес главните викания бяха против България. Всички представители на формалната естрада назоваха България фашистка, а със същите прилагателни бе определяна и Европа, съобщи БГНЕС.

Френският президент Макрон през вчерашния ден напомни, че Северна Македония още веднъж се намира пред основен миг от своята история. В посланието до жителите на Северна Македония Макрон акцентира, че те би трябвало да вземат решението, което ще дефинира бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство. " Остава вие македонците да се определите. Силата да измененията хода на историята в този момент е във ваши ръце. Няма да кажа, че този контракт е идеален, само че той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки контракт, по този начин и този, се основава на взаимни отстъпки и на баланс. Този контракт не слага под въпрос формалното битие на македонския език, който е съставка от вашата идентичност”, се споделя още в писмото.

От Държавния департамент приканиха за мирни митинги и отбягване на принуждение. Пред " Гласът на Америка " представителят на Държавния департамент акцентира, че Вашингтон мощно поддържа евроинтеграцията на РСМ.

Късно нощес македонският министър на външните работи Буяр Османи акцентира, че нито един документ не отхвърля македонската еднаквост, език и историята.

Многохиляден антиправителствен митинг в Тирана

Под мотото " Албания в заплаха ", проведен от Сали Бериша, нощес се организира всеобщ антиправителствен митинг пред Народното събрание в Тирана. На митинга няколко цивилен деятели, преподаватели, артисти и младежи изнесоха къси речи, които без изключение желаеха свалянето на държавното управление на Еди Рама. Според тях той е най-големият провинен за бедността и обезлюдяването на страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР