Протестно шествие на медици от болница "Лозенец" и студенти от

...
Протестно шествие на медици от болница "Лозенец" и студенти от
Коментари Харесай

Протест на медици от болница Лозенец и на студенти от Медицинския факултет на СУ

Протестно шествие на медици от болница "Лозенец " и студенти от Медицинския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски " се насочи от Министерството на здравеопазването към Народното събрание. Шествието е водено от няколко коли за спешна помощ с включени сирени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Протестиращите се събраха в 11.00 часа пред министерството поради

несъгласието си с решението на министъра на опазването на здравето

Стойчо Кацаров да влее сдружението на болница "Лозенец " в сдружението на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания "Проф. Иван Митев ". Медиците желаеха оставката на министъра.

Лекарите и медицинските сестри показаха терзанието си,

че ще останат без работа, както и че потенциалът на болничното заведение е непълен ,

с цел да поеме още към 150 кревати от детската болница. По думите им никой публично не ги е предизвестил за идните промени. Според доктор Огнян Шаламанов, началник на трансплантационната стратегия на болница "Лозенец "

ще бъдат прекъснати и трансплантациите .

Остава неразбираемо бъдещето на студентите от факултета, които употребяват болничното заведение за научна база.

Медиците стачкуваха и пред постройката на Министерския съвет, където за малко придвижването на коли беше блокирано.

По-рано през днешния ден стана ясно ,

че в символ на митинг против преобразуването на болница "Лозенец " Медицинският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски " приключва занятията си от през днешния ден , заяви пресцентърът на висшето учебно заведение, представен от Българска телеграфна агенция.

С протокол от 8 декември 2021 година на министъра на опазването на здравето, като едноличен притежател на капитала на МБАЛ "Лозенец ", е взето решение за превръщане на МБАЛ "Лозенец " посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания "Проф. Иван Митев ". С този акт на министъра на опазването на здравето МБАЛ "Лозенец " ЕАД на процедура престава да съществува, декларират от Софийския университет.

И осведомят, че в символ на митинг против взетото решение всички образователни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет се прекъсват до изясняване на събитията, считано от 10 декември 2021 година

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР