Протестите в Северно Косово продължават 6-и пореден ден, съобщават косовските

...
Протестите в Северно Косово продължават 6-и пореден ден, съобщават косовските
Коментари Харесай

Сръбските протести в Косово продължават, ЕС и САЩ засилиха натиска върху Белград и Прищина


Протестите в Северно Косово не престават 6-и следващ ден, оповестяват косовските медии. Местните сърби в 3 косовски общини – Звечан, Лепосавич и Зубин поток пречат на кметовете – косовски албанци, да влязат в постройките на общините. Кметовете бяха определени на предварителни локални избори, които сърбите бойкотираха.

Европейският съюз и Съединени американски щати показаха на управляващите в Прищина няколко претенции, целящи усмиряване на обстановката в Северно Косово, в това число провеждането на нови избори и образуването на Съюз на сръбските общини, осведоми белградската социална телевизия РТС.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи, че е склонен за провеждането на нови избори, в случай че сърбите прекратят митингите. Напрежението в Северно Косово ескалира в понеделник, когато се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО и бяха ранени към 30 бойци от КФОР и към 50 косовски сърби. Разправиите правят работа на Москва, чиито искания към Западните Балкани не са от през вчерашния ден, а рисковата обстановка в Косово е идеална за отместване на вниманието от проблемите на Русия в Украйна.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел също ускори натиска върху Прищина да вземе ограничения за деескалация.

Имаме три ясни претенции – нови избори в този момент, гарантиране на присъединяване на косовските сърби, започване на основаването на Съюз на сръбските общини. Неспазването им ще има съществени последствия за нашите връзки “, написа в Туитър Борел.

Сърбия упорства за основаването на Съюз на сръбските общини в Косово, обхващащ общините, обитаеми най-вече с косовски сърби. Прищина не желае да разреши основаването на подобен съюз, подкрепян от Белград, тъй като се притеснява, че ще се образува анклав, който би подкопал нейния суверенитет. Сърбия обаче декларира, че съюзът е нужен, с цел да се защитят правата на сърбите в Косово, които са към 5% от популацията, наброяващо 1,8 милиона души.

Президентът на Косово Вьоса Османи и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха за малко нощес в наличието на Борел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в коридорите на среща на върха на Европейската политическа общественост в Молдова.

Макрон сподели, че той и немският канцлер Олаф Шолц са поискали ясни решения до идната седмица. След срещата с Вучич Османи упрекна сръбския водач, че „ хленчи и се оплаква и не споделя истината “. Тя обаче уточни, че Косово може да организира нови избори на север със сръбско присъединяване, в случай че те бъдат проведени законно. Вучич не разяснява.

Вчера двамата водачи не желаеха даже да се срещнат, само че най-после отстъпиха пред интернационалния напън, отбелязва Ройтерс.

Те не се поздравиха при идването си на срещата на върха даже когато стояха единствено на метри един от различен на аления килим.

Преди срещата на Вучич с европейските представители той разяснява, че косовските управляващи би трябвало да изтеглят „ хипотетичните кметове “ от Северно Косово и разгласи, че косовските специфични полицейски елементи там са противозаконни.

Косовският министър председател Албин Курти също разгласи нощес единодушието си за нови избори след телефонен диалог със заместник-съветника по националната сигурност на Белия дом Джонатан Файнър. Курти сложи като условия за новия локален избор протестиращите сърби да се отдръпват.

„ Благодарих му за позвъняването и дадох обещание да работя със Съединени американски щати за усмиряване на обстановката “, написа Курти в, заявявайки, че „ незабавното преустановяване на насилието “ би трябвало да предхожда новите избори.

Преди това Курти беседва по телефона и с трима американски сенатори – Крис Мърфи, Пийт Рикетс и Джийн Шахин, членове на комисията по външна политика на Сената на Съединени американски щати.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР