Протестите на засегнатите от фалита на КТБ продължиха месеци и

...
Протестите на засегнатите от фалита на КТБ продължиха месеци и
Коментари Харесай

Шансовете да разберем истината за КТБ не са нулеви, а отрицателни

Протестите на засегнатите от банкрута на КТБ продължиха месеци и даже години пред централната банка. Иван Искров не подаде оставка като шеф на Българска народна банка, а довърши втория си мандат до 2015 година

Николай Стайков Още по тематиката
Участниците в срещата разискват каква да бъде ориста на банката

На срещата на 14 юли 2014 година при Росен Плевнелиев участва и основният прокурор Сотир Цацаров.
В петък, 7 юли, президентът Румен Радев разсекрети и втората стенограма от диалозите за КТБ при предшественика му Росен Плевнелиев през юли 2014 година Тогава на " Дондуков " 2 представители на опозицията и ръководещите, надлежно ГЕРБ и Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, както и на другите съществени политически сили, шефът на Българска народна банка Иван Искров и основният прокурор Сотир Цацаров разискват бъдещето на банката, изпаднала в усложнение.

Какво в никакъв случай няма да прочетем в стенограмите за КТБ, тъй като не отърва на никого от участвалите в тях:

- Всички към масата, като се изключи домакина Плевнелиев, са се възползвали от " услугите " на медиите, придобивани скъпо и прескъпо с пари на банката-пациент. В тази група медии се включват освен тези на фамилията на депутата Делян Пеевски, само че и надалеч по-широк кръг от вестници, уеб сайтове и малките екрани, финансирани от банката-пациент непосредствено или посредством кухи компании.

- При избирането на в този момент следствия подуправител на Българска народна банка Цветан Гунев на 12 юни 2013 година в Народното събрание имаше, която апропо повдигаше даже въпроси за информации за " ликвидни проблеми " и " изкупуване на медии посредством компании на акционери в банки ", т.е. още веднъж да кажа за неразбралите - " не знаех " и " от кое място да знам " е откровена неистина, комфортна за всички към масата.

- Управителният съвет на Българска народна банка, в това число и президентската квота в него, е бил бутафорен, а не регулаторен орган, във връзка с банковия контрол. За задачите на спасяването на шефа Искров беше наложена тезата, че съществува някакъв напълно самостоятелен отдел в централната банка - теза, която е, меко казано, противоречива във връзка с закрепените в закона пълномощия, и сериозна изненада даже за профилираната публика. С оглед на излезлите изявления и задаваните в пленарна зала въпроси през юни 2013 година и за управителния съвет мъчно може да се одобри опрощение вид " не знаех " и " от кое място да знам ".

- Финансовото разузнаване в Държавната организация за национална сигурност (бившето независимо Бюро за финансово разузнаване) е толкоз ненужен орган, че даже не се загатва в тази стенограма. Да напомним, че точно с причини за финансовата сигурност като част от националната преди години беше направено това обединение. Липсата на ръководителя на ДАНС в консултативния формат е най-хубавото доказателство за проблемите в нейната работа.

- Очевидно е, само че да го кажа - половината от присъстващите в консултациите за КТБ при президента Плевнелиев би трябвало да са очевидци в правосъдната зала, а не политици, които да вземат решение " консултативно " рецесията към нея. Кой, като пял с поднадзорни лица, кой като министър председателят, кой като клиент в кабинета му, без да има връзка с формалната му активност на визитката.

*Авторът е работил като стопански публицист и редактор в " Капитал ", в този момент съосновател на новосформирания Антикорупционен фонд (acf.bg). През февруари 2014 година Стайков дружно с още 12 жители внесоха в прокуратурата данни за КТБ и свързани с нея лица, по което стартира следствието в КТБ и Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР