Протестиращият в Буенос Айрес почина от сърдечен удар, очевидно получен, докато е бил задържан от полицията

...
Длъжностни лица в столицата на Аржентина казват, че ляв политически
Коментари Харесай

Длъжностни лица в столицата на Аржентина казват, че ляв политически активист, който е участвал в протест преди дни национални първични избори е починал от сърдечен удар, получен по време на задържане от полицията

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ и НАТАЧА ПИСАРЕНКО Associated Press 10 август 2023 г., 20:33 ч. Изборите в Аржентина починаха от сърдечен удар, който е получил, докато е бил задържан от полицията в четвъртък , казаха властите.

Видео, публикувано в социалните медии, показва как градската полиция на Буенос Айрес приковава мъжа с лицето надолу на тротоара, когато заснемащият започва да крещи: „Той е лилав! Той е лилав! Той ще претърпи атака. Той е лилав!“

Видеото показва как полицаи след това обръщат неотговарящия мъж и му правят CPR, преди да бъде отведен в болница. По-късно той почина, се казва в изявление на градската управа.

„Причините за смъртта са свързани със сърдечен арест в резултат на рискови фактори“, се казва в изявлението. Той описва мъжа като „на възраст между 40 и 45 години“, но не го назовава, тъй като той няма документ в себе си.

Полицията задържа мъжа и няколко други около емблематичния обелиск на столицата, докато се опитваха да разпръснат протеста, свикан от няколко леви групи.

Смъртта може да предизвика гняв преди първичните избори Неделя, в която кметът на Буенос Айрес Орасио Родригес Ларета е един от първите двама претенденти за кандидат-президент на основната опозиционна коалиция.

„Искам да подчертая и напълно подкрепям действията на градската полиция, която действа професионално при ограничаване на актовете на насилие“, каза кметът в изявление, публикувано в социалните медии.

Сигурността на града и Министърът на правосъдието Еухенио Бурзако каза в интервю за местния канал América, че когато полицията се опитала да разпръсне протестиращите, демонстрантите отговорили „с пръчки“.

„След това полицията задържа петима агресори и след няколко минути един от тях започна да получава сърдечен и дихателен арест“, каза Бурзако. Факундо Моларес, фотограф. Протестиращите отрекоха да са се опитали да блокират улицата или да са направили нещо, за да провокират полицията.

„Събрахме се, за да проведем събрание с нашите колеги, за да обсъдим ситуацията в страната... не знаем защо (полицията се намеси). Нищо не направихме, не блокирахме улицата. Не бяхме насилници, не направихме нищо“, каза една активистка, Делия Делгадо от организацията на Тереза ​​Родригес.

Активисти се събраха около Обелиска по-късно през деня, държейки голям знак, обявяващ „Факундо е убит от държавата.“

Смъртта дойде, когато аржентинците се разтревожиха от убийството на 11-годишно момиче в сряда по време на грабеж с кражба в предградие на Буенос Айрес. Нейната смърт накара всички основни политически коалиции да отменят последните си предизборни митинги преди гласуването в неделя.

___

Авторът на Associated Press Дебора Рей допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР