Протестиращите в Армения настояват премиерът да подаде оставка след прекратяването на огъня в Нагорни Карабах

...
Хиляди протестиращи се събраха в арменската столица, за да осъдят
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи се събраха в арменската столица, за да осъдят предполагаемия неуспех на правителството да подкрепи арменските сепаратисти в Нагорни Карабах, след като отцепилият се регион беше принуден да се предаде от Азербайджан .

Протестиращите се събраха в сряда на площад "Република", в сърцето на Ереван, с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, който ръководи поражението на Азербайджан във войната през 2020 г. и сега окончателното падане на арменските власти в Карабах.

Продължавайте да четете

списък от 3 елементаРусия изразява загриженост, тъй като Армения се готви за учения с американски войскиНасочват ли се Армения и Азербайджан към нов конфликт?Хуманитарен помощта влиза в Нагорни Карабах през Армения, Азербайджанкрай на списъка

Опозиционни политици изнесоха речи от сцената, заклеймявайки Пашинян, който взе властта в революция през 2018 г., по време на която той се обърна към митинги на същия площад, докато някои протестиращи хвърляха бутилки и камъни по офиса му и се сбиваха с полицията.

„Русия си изми ръцете в Арцах, нашите власти се отказаха от Арцах“, каза пред тълпата опозиционният политик Аветик Чалабян, използвайки арменското име за Карабах.

„Врагът е на прага ни. Трябва да сменим властите, за да променим националната политика“, добави той.

Депутатът Ишхан Сагателян призова силите на парламентарната опозиция да започнат процедура по импийчмънт срещу премиера.

Азербайджан обяви в сряда, че е спрял своята офанзива, която описа като „контратерористична операция“, след като арменските сепаратистки сили в Нагорни Карабах се съгласиха на прекратяване на огъня, чиито условия сигнализираха, че районът ще се върне под контрола на Баку.

Азербайджан заяви, че иска „плавен процес на реинтеграция“ за арменците в Карабах и отхвърли обвиненията, че иска да „етнически прочисти“ региона.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, че неговата нация е „възстановила своя суверенитет“, като е предприела офанзива срещу подкрепяните от Армения сепаратисти на своя територия и е сигнализирал за възможен бъдещ мирен договор с Ереван.

„Незаконните арменски части започнаха процес на изтегляне от позициите си. Те приеха нашите условия и започнаха да предават оръжията си“, каза Алиев в телевизионно обръщение.


Двете страни се съгласиха да проведат преговори за реинтегриране на отцепилата се територия в останалата част на Азербайджан в четвъртък в град Евлах, Азербайджан.

Алиев каза, че арменското правителство „изненадващо е показало политическа компетентност“, като се е съгласило с условията на прекратяването на огъня.

„Ние ценим това... събитията, които се случиха вчера и днес, ще имат положително въздействие върху мирния процес между Азербайджан и Армения“, каза той.

Русия, която има мироопазващи войски на място в Карабах от края на войната през 2020 г., заяви, че се надява на „мирно“ разрешаване на конфликта, без да споменава споразумение за прекратяване на огъня.

„Ние сме в тесен контакт с всички страни в конфликта: с властите в Ереван, с властите на [сепаратистки Карабах] в Степанакерт и в Баку“, каза президентът Владимир Путин по време на среща с външния министър на Китай Ван И.< /p>

В изявление, в което се описва телефонен разговор между Путин и арменския премиер Пашинян, Кремъл каза, че руският президент е „отбелязал със задоволство, че е възможно да се преодолее острата фаза на конфликта, и е приветствал споразумение... за пълно прекратяване на военните действия и провеждане на преговори на 21 септември.

Кремъл вече каза, че смята светкавичната офанзива на Баку за вътрешно действие на собствената си суверенна територия и отхвърли обвиненията на Армения, съюзник на Москва, че руските миротворци са направили твърде малко, за да защитят арменското население на Карабах.

Путин каза, че руските миротворци ще посредничат в предстоящите преговори между арменските сепаратисти и Азербайджан в четвъртък.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР