Протестиращите срещу режима на сръбския президент Александър Вучич снощи влязоха

...
Протестиращите срещу режима на сръбския президент Александър Вучич снощи влязоха
Коментари Харесай

Протестиращите срещу Вучич влязоха в РТС, властта изпрати жандармерията

Протестиращите против режима на сръбския президент Александър Вучич нощес влязоха в постройката на държавната телевизия РТС.

Те желаеха да се включат в централните вести в 19.30 часа и да обяснят, за какво в десетки градове на Сърбия всяка седмица от декември месец насам, стачкуват стотици хиляди жители. Заедно с тях в постройката на РТС влязоха и част от ръководителите на митинга “Един от 5 милиона “ – водачът на партия „ Двери “ Бошко Обрадович, създателят на „ Съюз за Сърбия “ Драган Джилас и водачът на Демократическата партия Зоран Лутовац. След като отхвърлиха да изоставен постройката специфични полицейски елементи изведоха стачкуващите. Голяма част от тях бяха изнесени влачени за ръцете и краката от служителите на реда.

Лично вътрешният министър Небойша Стефанович е издал заповед за намесата на специфичните елементи. Стефанович направи две изключителни конференции късно нощес. „ Държавата ще отговори на тези дейности и всеки, който наруши закона, ще бъде нарушител и ще бъде преследван “, сподели той. Според него един човек е задържан, тъй като е нападнал служител на реда по време на митингите.

Бошко Обрадович и останалите членове на „ Съюз за Сърбия “, измежду които и опозиционерите Вук Йеремич и Борис Тадич, обявиха, че жителите няма да се разотидат до момента в който не им бъде разрешено да гостуват в централната новинарска емисия на малкия екран, а генералният шеф на РТС и основният редактор на новинарските стратегии не подадат оставка.

Около среднощ пред постройката на РТС към момента имаше стачкуващи, които бяха обградени от компактен полицейски кордон. “Не ни интересуват изказванията на шефа на РТС Драган Буйошевич. От него чакаме оставка ”, сподели Обрадович. Множеството скандираше: Арестувайте Вучич, Вучич ти си завършил.

Днес в 12.00 часа президентът на Сърбия Александър Вучич ще даде изключителна конференция за събитията в РТС от през нощта.

Опозиционните водачи пък приканиха жителите да се съберат още веднъж по обяд пред постройката на президентството, когато Вучич ще дава конференция.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич дефинира нападението над РТС “като вандалски акт ” от страна на „ Съюз за Сърбия “, който допуска, че задачата е насилствена смяна на властта.

На 15-ия цивилен митинг “Един на пет милиона ” в Белград няколко десетки хиляди протестиращи предходната нощ се събраха обичайно пред Философския факултет. След това те се насочиха на протестно шествие по улиците на сръбската столица. Когато стигнаха пред РТС, те блокираха входовете на постройката.

Вече 4 месеца, всяка събота, не престават протестните походи в Белград под мотото “Един от пет милиона ” с многочислени рецензии към властта, а главното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди, откакто Вучич съобщи, че даже 5 милиона души да излязат на митинг по улиците, той няма да подаде оставка.

Освен това жителите показват своето огромно неодобрение от работата на публичните медии в Сърбия. Всяка събота те повтарят и настояванията си да бъдат открити причинителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, водач на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, водач на сръбската левица, както и да бъдат преследвани причинителите и на други закононарушения. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР