Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че напускат работната

...
Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че напускат работната
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания напуснаха преговорите и излизат на протест

Протестиращите майки на деца с увреждания оповестиха, че напущат работната група, която приготвя новия закон за хората с увреждания. Преди днешното й съвещание част от уредниците на палатковия лагер в София се събраха пред постройката на общественото министерство и обявиха, че по този начин написаните текстове са геноцид по отношение на хората с увреждания и те няма да вземат участие в него.

Майките стартират серия от протестни дейности, като първата самодейност ще се състои на 30 юли в столицата, под мотото " Бягство от отговорност ".

Още предишния петък протестиращите майки на деца с увреждания оповестиха, че не са съгласни с разработвания сега закон за хората с увреждания, защото огромна част от текстовете преповтарят текстовете от настоящия закон за интеграция на хората с увреждания.

Така да вземем за пример се планува оценката на потребностите на даден човек да се прави от комисия към Агенцията за обществено подкрепяне, а в органите за ръководство на политиките още веднъж ще влизат национално представителните организации, против чието битие и субсидиране се оповестиха майките.

" Децата над 18 години са отстранени тотално. Това е остарелият закон с копи-пейст. Ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания. Разграничаваме се от всичко това и излизаме ", изясни Вера Иванова от Конфедерацията за отбрана правата на децата.

В съвещанията на работната група, която би трябвало да приготви новия закон до края на този месец, продължава да взе участие омбудсманът Мая Манолова.

Социалният министър Бисер Петков изрази страдание, че протестиращите майки напущат работната група, която приготвя новия закон за хората с увреждания. Той изясни, че почита тяхната позиция, само че съжалява за отдръпването им, защото още от началото майките са станали катализатор на смяната в политиките по отношение на хората с увреждания.

Петков посочи, че все още има работни текстове, а не подготвен законопроект, и въз основата на диалози ще се стигне до единодушие. По думите му противоречивата точка в работата по законопроекта е каква да бъде самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и кой да я прави.

Колкото до това, че има текстове от настоящия закон, които ще влязат в новия закон, Бисер Петков удостовери съществуването им, и добави, че новата част на законопроекта ще бъде оповестена в края на месеца, когато изтича срокът за подготовката му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР