Протестиращи са се опитали да нахлуят в Министерски съвет и

...
Протестиращи са се опитали да нахлуят в Министерски съвет и
Коментари Харесай

При протеста на енергетиците и миньорите: Стигна се до сблъсъци с полицията

Протестиращи са се пробвали да нахлуят в Министерски съвет и по този начин се е стигнало до конфликт с полицейски чиновници , предава „ NOVA “.

Припомняме, че през днешния ден се организира митинг на сектора в столичния центъра . По време на него бяха развети знамената на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ от прозорците на Народното събрание.

„ Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от договарящата ни група. Явно са им взети телефоните Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата “, оповестиха те.

Същевременно от КТ „ Подкрепа “ разпространиха следната декларация :

„ Уважаеми дами и господа,

Напоследък още веднъж ставаме очевидци на все по-нелогични, все по-крайни мнения и оферти за „ решения “ по отношение на преждевременното затваряне на комплекса „ Марица изток “ и другите въглищни мощности с решаващо значение за енергийната сигурност освен на България, а и на прилежащи за нас страни. Дълго отлаганите ограничения в региона на енергетиката от страна на българските държавни управления и наслагваните с години проблеми рефлектират в днешни дни, като ни принуждават да се вземат решения, които могат да доведат до загубата на хиляди работни места и да разрушат енергийната сигурност на страната.

Правителствата от началото на тази година не направиха нищо за осъществяване на решението на Народно събрание за предоговаряне на НПВУ за отпадане на условието за понижение с 40% на излъчванията от парниковите газове до 2026 година в енергетиката спрямо 2019 година В обновените планове на ТПСП се залага фрапантно понижение на производството на електрическа енергия от въглища, което обрича мините и ТЕЦ-те на бързо затваряне до 2030 година

Едновременно с това не се оферират съответни решения за опазване на електроенергийното ни произвеждане и енергийната обезпеченост на българската промишленост.

Уважаеми дами и господа,

Ние, работещите в мините и централите на комплекс „ Марица изток “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, „ Топлофикация Перник “ АД и другите Топлоелектрическа централа изрично не сме съгласни с воденето на сходна политика на полуистини и неизясненост по отношение на бъдещето на въгледобивната индустрия.

Твърдо сме решени да отстояваме до дъно настояванията си с всички позволени от закона средства, като манифестации, митинги, цивилен неподчинения, блокиране на автомагистрали и ефикасни стачки със прекъсване на произвеждане в пикови за електросистемата моменти.

Имайки поради горното, ние настояваме:

  1. Правителството неотложно да завърши договарянията с Европейската комисия в осъществяване на решението на Народно събрание от 12.01.2023 година за предоговаряне на НПВУ за отпадане на условието за понижение с 40% на излъчванията от парниковите газове до 2026 година в енергетиката спрямо 2019 година
  2. Да отпаднат предлаганите от Комисията за енергиен преход към КСЕЗС сюжети за дефинитивно затваряне до 2030 година на мощности за въгледобивно електропроизводство, което е в очевидно несъгласие с решението на Народно събрание за опазване на въглищната енергетика до 2038 година
  3. Да се обезпечи финансиране от европейските фондове за въвеждане на новаторски технологии и нови нискоемисионни приложения, позволяващи електропроизводство с по-ниски въглеродни излъчвания от Топлоелектрическа централа, което ще подсигурява капацитета на въглищата като енергиен запас. Да се подсигурява на служащите и чиновниците от комплекса „ Марица изток “, посредством европейско и национално финансиране, присъединяване в дейностите по рекултивация.
  4. Да се пристъпи неотложно към правене на Общ организационен проект на Комплекса „ Марица изток “ като гаранция, че комплексът ще бъде непокътнат в неговата целокупност.
  5. Поради пропусната опция от България за договаряне на механизъм за потенциал след 2025 година да се подсигурява работата на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход, в това число да се анулира плануваното в ЗИД на ЗЕ отпадане на общата годишна квота за наложително изкупуване на електрическа сила.
  6. Правителството да актуализира Интегрирания народен проект Енергетика и климат (ИНПЕК) и да изготви Енергийна тактика на Република България с небосвод до 2050 година, които да съгласува със обществените сътрудници.
  7. Министерският съвет да утвърди териториалните проекти за обективен преход единствено след координиране със обществените сътрудници.
  8. Народно събрание да вземе ново решение за отсрочване на периода за либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори от януари 2026 година с най-малко 3 години или до реализиране на средноевропейските равнища на семейства в състояние на енергийна беднотия. В противоположен случай ще се стигне до тежки обществени проблеми заради невъзможността на битовите консуматори да се приспособяват към новите условия.
  9. В период до 28 септември 2023 година да се подпише с национално представителните синдикати Национално съглашение за обективен преход.

Ние, участниците в днешния протест, изрично заявяваме, че няма да допуснем закриването на работни места във въглищните райони и нарушение на енергийната самостоятелност на страната!

Ще предприемем всички позволени от закона дейности за отбрана ползите на работещите във въглищната енергетика! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР