Протестиращи и вестници в Иран оказват натиск върху ръководството на

...
Протестиращи и вестници в Иран оказват натиск върху ръководството на
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Техеран след признанието на Иран, че е свалил украинския самолет

Протестиращи и вестници в Иран оказват напън върху управлението на страната, а полицията за битка с безредиците ускори наличието си в Техеран през днешния ден, откакто иранските военни признаха, че по неточност са свалили украинския аероплан тази седмица, съобщи Ройтерс.

Силите на реда използваха сълзотворен газ против хилядите иранци, който излязоха на улицата нощес в столицата и в други градове. Мнозина скандираха "Смърт на диктатора ", насочвайки гнева си към висшия ирански водач аятолах Али Хаменей.

Снимки и информации от митингите са излъчени от осведомителни организации, а в обществените медии са качени видеоматериали.

Жител на Техеран уточни пред Ройтерс, че полицията е засилила наличието си в столицата тази заран.

"Извини се и подай оставка " приканва във водещо заглавие умереният ежедневник "Етемад ", като показва, че хората желаят виновните за нещастието да изоставен.

Всички 176 пасажери в самолета, част от които иранци с двойно поданство, починаха.

Протестите започнаха след вчерашното самопризнание, че военните по неточност са свалили самолета на "Международни авиолинии на Украйна " минути след излитането в сряда, когато иранските сили са били в подготвеност за ответни американски удари след иранските набези по употребени от Съединени американски щати бази в Ирак, оповестява Българска телеграфна агенция.

Няколко дни Техеран отхвърляше, че носи виновност за злополуката, даже откакто Канада, която имаше 57 жители в самолета, и Съединени американски щати обявиха, че разследващата им информация сочи, че иранска ракета е отговорна за нещастието.

Иранският президент съобщи, че случилото се е "ужасна неточност " и се извини. Командир на Корпуса на гвардейците на иранската гражданска война обаче ускори публичното неодобрение за късното самопризнание, като сподели, че е уведомил управляващите, че ракета е блъснала самолета в деня на злополуката.

Критиките към управляващите в Иран не са нещо извънредно, само че нормално остават в тесни граници.

Атаките от медиите и митингите са в допълнение предизвикателство за ръководещите, които през ноември се сблъскаха с най-кървавите митинги от Ислямската гражданска война през 1979 година.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър: "Следим митингите ви деликатно и се възхищаваме на смелостта ви ".

Не може да има още едно изтребване на спокойно протестиращи, нито пък прекъсване на интернет. Светът гледа, уточни Тръмп в известие на фарси и британски.

Англия разгласи, че посланикът й в Иран за малко е бил арестуван в събота от управляващите в Техеран. Информационна организация посочи, че той е бил арестуван до университет за подклаждане на митинги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР