Протестираме срещу смешните възнаграждения, казва шефът им Христо Мутафчиев Артисти излизат

...
Протестираме срещу смешните възнаграждения, казва шефът им Христо Мутафчиев
Артисти излизат
Коментари Харесай

Протест на артистите в деня на будителите


Протестираме против смешните хонорари, споделя шефът им Христо Мутафчиев

Артисти излизат на митинг в Деня на будителите поради смешно ниските им съгласно тях хонорари .

„ Протестът през днешния ден е проведен поради обидния бюджет за просвета за 2023 година “ - разгласи пред „ България Днес “ Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на българските актьори и добави: „ Подкрепям сътрудниците, тъй като заплатите в сектора са унизително ниски. Надявам се да се преборим за по-висок бюджет през 2024 година “ Всъщност в митинга не вземат участие единствено артисти, а и служащи от галерии, библиотеки и музеи в цялата страна. Протестът в Деня на будителите е относно бюджета за българската просвета през идната година, който занапред ще се приема, само че няма да бъде по-различен от тазгодишния. За 2023 година за просвета бяха планувани 0.4% от брутния вътрешен артикул, а самият отрасъл изкара към 6% от него. В митинга вземат участие хората, които основават просвета в България и желаят да схванат къде отиват парите им .

„ Според данни на Национален статистически институт културните институции са съдействали с 6% от брутния вътрешен артикул на страната за 2021 година “, казва Мутафчиев и се възмущава, че плануваните 0,4% от бюджета е неточно, аморално, цинично, незаконно и престъпно “. Според артиста средствата за обикновена работа не стигат. Дори не става дума за заплати, а просто средства за атрибут, осветяване и за наем на зали, твърди шефът на артистите. На сходно мнение е и артистът Веселин Маринов. „ Народът ни е безпаричен, а страната ни е слаба. Всичко, което понижава духовността и културния ни живот, работи за съсипването й “ безапелационен е артистът. „ Откакто се помня, приказваме, че образованието и културата са извънредно значими и би трябвало да вървят ръка за ръка, тъй като инвестицията в тях е инвестиция в нацията, само че нищо такова не се случва “, сподели и музикантът Калин Вельов.

Георги Мамалев е безапелационен, че изискванията, при които работят актьорите в България, са непоносими. „ Хайде, ние старите доиграваме мача “, смее се Мамалев. „ Но е доста ниско заплащането за младите сега и те бягат от България. “

Според Мамалев един млад актьор, колкото и да е добър и сръчен, не може да се равнява по възнаграждение с негов връстник в която и да е друга област. „ Навремето се съревновавах с 3 хиляди души за едно място в НАТФИЗ. В момента са двеста души претенденти за едно място. Защо? Ще отида на митинга. Подкрепям го ! “ - безапелационен е популярният артист.
 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР