Протести избухнаха вчера в размирната югоизточна част на Иран, а

...
Протести избухнаха вчера в размирната югоизточна част на Иран, а
Коментари Харесай

Протести пламнаха в югоизточен Иран. Смърт на диктатора, скандират демонстрантите

Протести избухнаха през вчерашния ден в размирната югоизточна част на Иран, а стачкуващите атакуваха банки, оповестиха държавни медии. В същото време почитан свещеник прикани за сурови ограничения против стачкуващите в цялата страна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ислямската република е обхваната от демонстрации, които не престават към този момент пет седмици. Те избухнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини предишния месец, която умря, откакто беше арестувана от нравствената полиция.

Полицията арестува през вчерашния ден минимум 57 души, квалифицирани като „ размирници “, откакто протестиращи хвърляха камъни и нападнаха банки в град Захедан, заяви началникът на полицията в провинция Систан и Белуджистан Ахмад Тахери, представен от формалната организация ИРНА.

Държавната телевизия осведоми, че близо 300 протестиращи са минали в шествие в града след петъчната молитва. Показани бяха банкови клонове и магазини с изпочупени прозорци.

На видеоклипове, оповестени в обществените медии, се виждат хиляди протестиращи, които скандират „ Смърт на диктатора! “, визирайки висшия водач аятолах Али Хаменей, и „ Смърт на Басиджи “, имайки поради милицията Басиджи, необятно употребена за смазване на митингите. Ройтерс не е съумяла да удостовери достоверността на видеоклиповете.

Protests continue today in Zahedan against the terrorist regime of Iran.
— PDKI (@PDKIenglish)

Захедан е столица на размирната югоизточна провинция Систан и Белуджистан, където живее малцинствената общественост на иранските белуджи.

По данни на „ Амнести интернешънъл “ на 30 септември силите за сигурност са умъртвили минимум 66 души при разправата с митинги след петъчната молитва в Захедан.

Систан и Белуджистан е на границата с Пакистан и Афганистан и е гореща точка на съпроводена с принуждение сунитска активност, против доминираното от шиити държавно управление.

В Техеран твърдолинейният свещеник Ахмад Хатами сподели, че правосъдната власт би трябвало да се заеме с бунтовниците, предали страната и налели вода в мелницата на врага, по подобен метод, че други да не си помислят да се бунтуват.

„ Казали на излъганите деца, че в случай че останат на улицата една седмица, режимът ще падне. Мечтайте си! “, съобщи Хатами в проповедта по време на петъчната молитва, съгласно държавни медии.

Иран упреква за размириците „ главорези “, свързани с задгранични „ врагове “.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР